▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ Mint Frozen Yogurt $47(R) $54(L)❞🔸4/5▫▫▫▫ ▫📍餐廳地址: 港景街1號國際金融中心  3 樓3098A號舖 告士打道311號皇室堡4樓404號 太古城道22號明宮閣地下404號舖▫▫▫▫▫🔴食評:位於中環的Yomama🔸,是一間主打乳酪雪糕的專門店。相信大家對這個品牌並不陌生☺️,多年前香港曾出現過一陣乳酪雪糕風潮,人人都在吃這道健康甜品呢~幾年已過,大部份店已閉業🙈,但Yomama依然屹立不倒,致力搜羅來自世界各地和本地最優質的食材,為港人帶來簡單、優質、美味、健康❤️的乳酪雪糕呀!當日光顧,Yomama提供4種口味的乳酪雪糕,包括: 聖誕特別版 Mint薄荷味🟢、甜蜜蜜 Ovaltine阿華田味🟤、糖果色 Unicorn Sprint天藍雲尼拿🔵 和 經典 Original 原味⚪️。低脂乳酪雪糕含有豐富益生菌,配上大量新鮮水果、Oreo碎、Granola 和 朱古力🍫,超滿足的呀~

▫▫▫▫▫
▫▫▫▫▫
🔴食評:

2020-12-31
2021-01-01 115 瀏覽
店鋪主打98%減脂的乳酪雪糕🍦,啱曬又想減肥又想食甜野的我🤦🏻‍♀️近排聖誕節🎄仲出左限定的薄荷味,今次就去試下💁🏻‍♀️👉 薄荷乳酪期間限定的薄荷乳酪🍦配埋脆皮朱古力及好似漫天雪花❄️的椰絲,特別有冬天氣氛🎅🏻(期間限定到一月底)另外店鋪仲有超多新鮮水果🍓🍇同唔同的topping俾大家任君選擇😆今次我就選左藍莓同QQ麻糬,夾埋脆卜卜朱古力🍫脆皮特別好食😋重點仲要係唔肥🤣

👉 薄荷乳酪

草根最近食咗款零罪惡感嘅低脂乳酪🍦,98% Fat free🤫,食咗都唔洗擔心會肥,對甜品控嚟講真係令人驚訝同瘋狂😍!.最近出咗款期間限定Mint Fro-Yo🌿,以清涼嘅薄荷做底配上朱古力脆皮,仲可以加唔同嘅Toppings🤩。大家準備好接受味蕾上嘅刺激未👅?提提大家呢款限定口味去到31/1/2021🤩,要食就要快手啲啦!.其實佢哋嘅Fro-Yo base除咗薄荷味🌿,仲有非常Igable嘅藍色雲呢拿味💙、阿華田同埋原味,再配上唔同嘅水果🫐🍓同朱古力🍫做配料,完全係tailor make嘅味道。幾時都話天氣越凍先越要食雪糕/乳酪嫁啦❄️☃🍨。

2020-12-26 68 瀏覽
食完飯最開心就係食埋甜品🍨先揀個綠茶味再揀Topping 當然係揀最愛既Brownie🤎好耐冇食過 好滿足呀同朋友仔一齊開開心心邊傾計邊食🤎🤎🤎🤎🤎🤎
食完飯最開心就係食埋甜品🍨
先揀個綠茶味
再揀Topping 當然係揀最愛既Brownie🤎
好耐冇食過 好滿足呀

同朋友仔一齊開開心心邊傾計邊食🤎🤎🤎🤎🤎🤎

2020-12-24 67 瀏覽
食完飯梗系要食翻啲甜嘢食,友人話想食乳酪雪糕,就黎咗呢間食,可以揀唔同層次,我哋揀咗六層,乳酪雪糕正正常常既好味道,其他配料如M&M,彩針,水果個啲都好味,同啲乳酪雪糕好夾,友人話朱古力味雪糕都好食。
2020-08-18 276 瀏覽
今日返工做嘢好唔順利仲要比老細鬧😿就想比自己食杯甜野同自己打打氣😘Yo mama嘅乳酪雪糕好為女士設想,有低卡路里版本俾人選擇,啱晒又想食雪糕又怕肥嘅女士👍🏻而且佢唔係得原味乳酪雪糕可以揀,佢會定期出一至兩款新口味乳酪雪糕,令客人有新鮮感👍🏻Yo mama嘅乳酪雪糕一個價錢包左一款配料,如果想加多兩款或以上嘅配料就要另外加錢㗎啦!我今次就試咗低卡路里原味乳酪雪糕加M&M😋個低卡路里乳酪雪糕食落同口感其實同平時冇乜分別,只係冇咁甜🦄但其實冇咁甜仲健康!所以我下次都會揀呢款嚟食咁食得冇咁有罪惡咁🙊

2020-08-18
2019-09-04 741 瀏覽
而家天氣咁鬼熱,但怕肥又想食雪糕,yo mama絕對係女士們首選,乳酪雪糕健康得黎又冇咁肥,女士恩物😎佢配料都算係多,但可惜我係鍾情Oero既人,所以淨係要oero,乳酪就揀左原味,少少酸酸地,幾開胃
2019-07-11 436 瀏覽
今天下午小孩想吃冰,因為是第一次購買,在點餐時詢問口味,年紀大的女店員臉就很臭態度非常差,我想說算了可能是因為我用中文點餐的關係,之後選冰品裡要加的料時,年輕的女店員態度也很差,當我反應為何態度要這麼差後,年輕的女店員直接將紙巾用甩的在桌上,我們帶小孩只是想開心吃個冰品,買完後心情很沮喪,不管中文還是普通話,身為台灣人的我在香港說中文感覺到心很累。

2019-06-07 445 瀏覽
🍦Earl Grey Froyo $39😩唔想做嘢,就買嘢食氹自己開心!🤪每個froyo可揀一款免費topping,我配咗mochi。😍Froyo好重earl grey味!😋Mochi又好Q彈!話係比起雪糕較低脂&低卡路里,但食完都仍然覺得好邪惡!🙈唯有之後做多d運動!🏃🏻‍♀️When you are feeling blue☹️, just buy yourself a dessert!🥰 (Maybe only works for girls) 😜#HungryMeizi #餓妹子
🍦Earl Grey Froyo $39
Earl  Grey  Froyo

#HungryMeizi #餓妹子
2019-03-27
Earl  Grey  Froyo
2019-05-12 315 瀏覽
夏日炎炎,去完中環坐天星小輪,熱騰騰的天氣下,就走了入ifc,享受下冷氣和逛逛街。行了一陣,便想買杯乳酪食,便來到了Yo Mama。買了杯普通味的來食,加了朱古力碎粒等topping,正。夏天吃一流。
2019-04-01 376 瀏覽
點了原味的優格,味道還可以,不甜膩,可是加的配料是脆脆米,但是吃起來有點卡牙齒,完全都不能吃出脆脆的感覺,真是有點失望,以後不會吃這款了,讓人有點失望呢,下次試試別的口味冰淇淋
2019-03-24 208 瀏覽
很久沒吃了⋯⋯這個曾經是世紀絕響的frozen yogurt , 越來越多分店都關閉了,好不容易經過IFC 一定要來吃啊 不過原來他搬咗位置,找了很久才找到呢,是在corner位,沒有人排隊買今次吃這個可以選擇三種口味三種toppings的大杯yogurt , 真的好興奮 送贈士多啤梨,椰果和brownies ,今次吃了原味yogurt & Earl grey favour , yummy !!! 真的好喜歡這個大杯杯 永遠都覺得原味的是最好吃呢 超正!
很久沒吃了⋯⋯

真的好喜歡這個大杯杯

永遠都覺得原味的是最好吃呢 超正!
2019-03-21 204 瀏覽
Yo mama 乳酪雪糕🍦呢度價錢唔算貴, $39好大杯,而且仲加一樣配料。配料選擇好多,花多眼亂,要忍手自家一樣配料真係唔容易架!哈哈哈哈哈!次次都會有好多新口味選擇,今次就揀咗焦糖味,配熊仔啤啤糖,焦糖味比較甜,似軟雪糕多啲。口味都幾特別,唔錯!但係熊啤啤糖就麻麻啦,因為凍左好硬,好難咬!以我食左咁多年乳酪雪糕,始終最愛都係原味!酸酸甜甜,食落罪惡咁冇咁大,哈哈!配爆珠就最正! 其實佢個糯米糍都好好食㗎!

2019-03-09 217 瀏覽
喺IFC嘅Yo Mama有由Stevia同2%fat Milk整嘅無糖Froyo!!平時會覺得咩甜品都唔食得好易爆quota但其實發掘下都會發現有比較健康嘅選擇😆食呢隻stevia froyo完全冇罪惡感佢附送一款topping有quota嘅可以試下佢嘅brownie!!🍫想清清地嘅嗌生果/麻糬都ok幾粒細細嘅mochi唔會令你即刻變肥😚我嗰日就揀咗士多啤梨做配料 一樣咁滿足🍓最重要係減得開心!!
平時會覺得咩甜品都唔食得好易爆quota
但其實發掘下都會發現有比較健康嘅選擇😆
食呢隻stevia froyo完全冇罪惡感
佢附送一款topping
有quota嘅可以試下佢嘅brownie!!🍫
想清清地嘅嗌生果/麻糬都ok
幾粒細細嘅mochi唔會令你即刻變肥😚
我嗰日就揀咗士多啤梨做配料 一樣咁滿足🍓
最重要係減得開心!!
Stevia  Froyo  (Regular size)
Stevia  Froyo  (Regular  size)
5 分鐘 (外賣自取)
  • Stevia  Froyo
2019-02-23 161 瀏覽
今日去中環海濱長廊玩,回程時小朋友見到雪糕車話想食雪糕! 嘩!有錢人雪糕車而家真係俾遊客食貴晒!雖然都係$10,但心理唔平衡,而且食2啖就狂滴,屬危險品。所以決定有小朋友食 yo mama ! Yo Mama 次次都食原味,今次一人一個味。試左個焦糖味。大女話焦糖味好好食,我自己就覺得麻麻。始終鐘情原味。原味酸酸地先似乳酪 焦糖反而似雪糕多啲。配料好多選擇,不過小朋友最愛依照係熊仔糖。但凍左嘅熊仔糖真係好硬!阿女都後悔🤣原味揀左荔枝味爆珠!呢間分店配料分量多啲,原味加爆珠win

原味酸酸地先似乳酪
焦糖反而似雪糕多啲。

原味揀左荔枝味爆珠!呢間分店配料分量多啲,原味加爆珠win