2020-10-31 2741 瀏覽
最近整個人對甚麼事情都提不起勁,無力感很重,使勁的鑽牛角尖。於是我決定換過方式排出負面情緒,回味每一件令我快樂的小事;因為我相信短暫的反思過後,又是一條好漢。🍫【Double Decker Daisy $60 / FB discount $48】味道以榛子和朱古力為主,香濃的榛子mousse與香甜滑溜的朱古力果然是絕配,加上蛋糕旁邊的朱古力脆脆更是把整體推上更高的層次。☕️【Sumiyaki $48】以朱古力外層包裹着日本炭燒咖啡製作而成的mousse,咖啡味香濃,配上口感綿密的海綿蛋糕和消化餅乾,我覺得比Double Decker Daisy更美味。🍰【Strawberry Tart 5” $380】Zoe的出品果然令人賞心悅目,用心製作的朱古力花耐香也不會過甜,鬆化的曲奇撻略帶牛油香,唯一挑剔的是草莓較酸。草莓撻旁邊還有Royal Plaza Hotel贈送的blueberry cheesecake,味道也不俗。

2020-06-08 2137 瀏覽
今日友人請客食zoe既西餅第一次食呢間餅店甜品好有驚喜!!我一共食左3個口味 有綠茶脆脆蛋糕 raspberry 朱古力花花蛋糕 同double朱古力蛋糕 不論外型還是味道都令人好開心 因為太出色 就連朱古力造型菊花都係好好食 如果友人日日請我食zoe既西餅我應該唔會食到厭吧相比中環其他餅店例如 cova, MS B’s BAKERY,文華酒店餅房,sift 等店 我更喜歡佢zoe 可愛清新既風格同優雅既口感 份量足以俾我享受完一杯espresso 用佢作為下午飲係享受既!
今日友人請客食zoe既西餅
第一次食呢間餅店甜品
好有驚喜!!

2020-06-05 989 瀏覽
We have a welcome 'party' time today and searching for new cake place. There is not many options in Central, we have tried all and noted that Zoe has a branch near us.All the cakes look pretty and cute, we were all expecting it to taste good as well. I have double decker daisy, the chocolate coated flower. The cake is not too sweet which is good, however the chocolate and hazelnut flavor are too weak... can't tell I am eating chocolate cake. I checked with my colleagues and they also said theirs

The cake is not too sweet which is good, however the chocolate and hazelnut flavor are too weak... can't tell I am eating chocolate cake. I checked with my colleagues and they also said theirs are only soso, probably we won't be back again.
2020-06-05
2018-08-14 4214 瀏覽
每次有屋企成員生日, Zoe 依款小巧精緻嘅smile蛋糕就係我選擇之一。Smile係signature cake, 首先賣相已經好吸引, 上面唔同嘅笑臉超可愛, 未食已經笑容滿分。件cake好滑好輕身, 有濃郁嘅榛子忌廉味但又唔會漏 , 而脆脆餅底亦十分有驚喜, 仲可以叫店員另外寫塊生日牌架🤗雖然已經買過幾次, 但意外地大家都唔會覺得" 又係依間?" , 因爲真係幾好食。雖然價錢略貴, 但每次都會買十幾件家庭聚會一齊分享, 小朋友直頭想搶埋我個件 🙈

Smile  😊
Smile  😊
2018-01-12 3526 瀏覽
生日慶祝應該開開心心,講真,又唔係收得平過人,但係唔知點解個 marcaron 好地地個樣會甩色,隻眼好似搽咗eye shadow 咁,味道...唔好講,同以前差好遠,可能換咗師傅,唔會再買,費事丟架!我會去買Lady M 囉!!!!!

我會去買Lady M 囉!!!!!
2018-01-03
慶祝紀念
生日
2018-01-09 2349 瀏覽
一向喜歡Zoe蛋糕的我,也會向身邊的人介紹及推薦在zoe訂蛋糕,意料不到的是,今次我生日牌上寫的是中文名,出來的效果竟然是這樣,這麼有品牌的一間店舖竟然會接受這個字體出現在貴店的蛋糕上。店員的回答是不好意思因為不慣寫中文字,我説你可告訴我寫不到中文,然後我改回英文,他也無言而對!我相信這些字體也不會是蛋糕師傅所寫,真的失望,我亦不敢送上這個蛋糕,完全影響zoe這個品牌!!
Strawberry  cheese  cake
2018-01-05 1784 瀏覽
今日買左個芒果蛋糕諗住請同事食,點知劣評如潮,d芒果酸過檸檬,d cream 又吾夠滑,餅底又淋,好失望,以前食過都吾錯,而家差錯好多好多,吾知係咪換左老細師傅轉晒,無下次啦又甘貴完全吾值
,吾知係咪換左老細師傅轉晒,無下次啦
又甘貴完全吾值
2015-04-20 8654 瀏覽
XO仔牛一,哥哥喺名餅舖「Zoe」訂咗個蛋糕為細佬賀壽,仲特意揀選近期紅爆且小肥熱愛o既血橙味「Blood Orange」,濃情厚意盡在不言中!早於去年表妹生日,其實哥哥已食過此款糕點,今次打開餅盒,發現蛋糕面多咗層血橙片啫喱,真係好有驚喜咁話!哥哥心思果然細密,為各人切完蛋糕後,仲教細佬應該拍下蛋糕個橫切面,分析一吓每層有何不同。「Blood Orange」蛋糕不但外形進化咗,就連餡料都升埋呢,最明顯o既就係面層原用o既白色忌廉換上咗血橙塊及啫喱,果肉更為實在,亦較忌廉健康得多。海綿蛋糕層間o既血橙味忌廉清新輕巧,味道唔會過酸或過甜,食落一啲都唔覺溜,糕身又夠鬆軟,唔怪得知能成為鎮店人氣產品!小肥唯一略嫌餅底o既曲奇唔夠香脆,如果能夠換上一整塊朱古力薄脆,相信效果會更為出色美味!「Happy birthday to you! Happy birthday to you! Happy birthday to XO! Happy birthday to you!」
Blood Orange
,果肉更為實在,亦較忌廉健康得多。
Blood Orange
! Happy birthday to you!」
2015-04-17
其他
慶祝紀念
生日
2015-03-30 4959 瀏覽
正所謂禮尚往來,小弟不時都請同事食曲奇,依趟輪到同事請番我。一喺唔請,一請就試吓啲有名氣嘅品牌,同事所買嘅曲奇,原來喺嚟自法式餅店Zoe跟蘇施黃合作嘅 「Zozi七彩鹹味曲奇」,與其叫七彩,不如叫彩虹就仲靚啲喇 。睇番附件張卡仔,原來依個Zozi曲奇禮盒有兩款口味,一鹹一甜,長形餅罐喺鹹味,仲化身為彩虹七色,數過一次,真喺紅橙黃綠青蓋紫齊晒,色彩繽紛,鮮艷搶眼到爆,而且口味方面新奇,極有賣點,;另一款圓形餅罐喺甜味,屬較正常嘅模樣,口味亦較大路,如朱古力、綠茶、咖啡……等等。打開包裝罐,左右兩排,話就話有7款味道,其實每排共有8塊,即喺有一款口味會重複,唔知喺隨機定「專燈」,兩排重複嘅都喺橙色(辣椒)。好在公司同事唔多,而且,平時亦好關照吓佢,所以,試完3塊,之後有淨再叫我試多3塊,唔客氣咁前後試咗6款口味。始終喺Zoe出品,水準有一定保證,口感頗為鬆脆,普遍嚟講無乜牛油香,可能要顧及各種味道嘅突出性 。第一次試嘅喺:藍色(黑欖):曲奇內滲雜粒粒碎黑欖,不過,量少而唔喺好覺有黑欖嘅味道;青色(羅勒):羅勒始終喺一種香草,用嚟做曲奇算喺穩打穩紮,食落有羅勒香味,但唔算太強;紅色(煙肉
Zozi七彩鹹味曲奇
Zozi七彩鹹味曲奇
。第一次試嘅喺:
紅色(煙肉):曲奇混入煙肉碎,脆脆哋又鹹鹹哋,感覺算幾特別。
藍色(黑欖)、青色(羅勒)及紅色(煙肉)
而第二次試嘅喺:
黃色(咖喱):只有咖喱味,卻無咖喱嘅辣同香,個人覺得普普通通啫;
橙色(辣椒):比較期待嘅一款口味,既然都喺用色素,唔知點解辣椒味唔用紅色,夠火辣辣嘛,而煙肉其實可以用番橙色。雖然叫「辣椒」,辣味只喺點到即止;
紫色(紫菜芝麻):紫菜味例有一點,但睇樣,落芝麻慳得緊要,芝麻香欠奉。
黃色(咖喱)、橙色(辣椒)及紫色(紫菜芝麻)
無試到嘅喺綠色嘅開心果,綜合嚟講,睇見啲賣相有好幾款螢光咁色,而成份你都會發覺有唔少化學嘢及色素
,味道上又未有預期嘅突出,有啲雷聲大雨點少嘅感覺
,所以,只可以講喺貪新鮮一試無妨,再試無謂
再次多謝同事咁客氣,又唔介意俾我影完一大輪相先食!
題外話/補充資料: 因為喺同事請食,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
下午茶