2019-06-13 189 瀏覽
良辰吉時,係台灣藝人納豆所開,剛剛開張時大排長龍,過左一排 平時經過都冇咩人排隊,今次見到買一送一優惠,就買左黎試試$30買2杯髒髒鮮奶,奶味不太濃,黑糖珍珠偏軟,係面頭既朱古力味冇咩味。
2019-06-08
2019-05-25 106 瀏覽
呢個士多啤梨沙冰唔會好甜,而且士多啤梨味都好濃,而且仲會食到啲士多啤梨一粒粒嘅核,就知佢係用原粒士多啤梨整,佢仲會有好大塊嘅士多啤梨,不過都只係得三塊,杯嘢份量好少,唔係好抵
2019-05-06 104 瀏覽
🍵烏龍芝士奶蓋~良辰吉時🍶😋小糖微冰,台灣藝人納豆開🤤開舖個陣飲過好正😫宜加好一般😖芝士奶蓋得好啖既奶香味 冇芝士味,茶底唔錯 清香小小回甘!不過都係好普通!似飲緊平時飲開嘅烏龍茶價錢:HK22好味程度:😍😍5😍為滿分地址:良辰吉時 (元朗)元朗教育路36-42號豐興樓地下B3號舖#良辰吉時 #良辰吉时 #烏龍茶 #奶蓋 #烏龍茶奶蓋 #飲品 #飲品篇 #元朗美食 #元朗 #美食 #美食日記 #香港美食 #香港美食指南 #食好西 #吃透人生 #foodiehk #hkfoods #hkfoodie #hkdrink #tea
🍵烏龍芝士奶蓋~良辰吉時🍶
😋小糖微冰,台灣藝人納豆開
🤤開舖個陣飲過好正
😫宜加好一般

價錢:HK22

好味程度:😍😍
5😍為滿分

地址:良辰吉時 (元朗)
元朗教育路36-42號豐興樓地下B3號舖

2019-03-23 141 瀏覽
元朗呢間良辰吉時開左好一段時間,之前日日爆滿曬人,宜家熱潮完左,終於少返的人!今日星期六下午,竟然隊都唔洗排,我八掛去試下佢個多多系列飲品!Yakult 多多系列 $27鮮火龍果多多〔少冰〕呢個系列用益力多做底,再加生果搞碎成汁,混合而成。有幾款味可以簡:綠茶多多、鮮橙多多、檸檬多多、葡萄柚多多同火龍果多多~葡萄柚多多同火龍果多多都好吸引啊!兩個都好特別!最後簡左火龍果多多,用左紅肉火龍果,用攪拌機搞到好碎既火龍果汁,再加上益力多,個漸層做得好靚,緊係相機食先📷飲落火龍果味好特出,然後飲飲吓就會有啲益力多嘅味道,酸酸地又甜甜地,好開胃既味道,飲完一杯都唔會覺得好飽好濟!個人非常滿意呢個味道!一定會返去再試吓其他飲品!

Yakult 多多系列 $27
鮮火龍果多多〔少冰〕

葡萄柚多多同火龍果多多都好吸引啊!兩個都好特別!

個人非常滿意呢個味道!一定會返去再試吓其他飲品!

2019-03-23
  • 鮮火龍果多多
元朗分店都開左有一段時間了人流都好似冇岩岩開甘旺咁岩行過冇咩人就去TRY TRY 佢啦一眼見到佢個多多系列好似好吸引因為本身喜歡多多但其實佢啲配撘怪怪地所以就簡左隻自己喜歡飲既水果開頭第一淡飲落去其實個味都幾怪有啲酸 柚味重過多多但飲多幾淡 可能味覺自己調整翻越飲越好飲 👍🏼另外朋友都有試我都有試一下 大致上都真係有啲水準既奶味夠 如果黑糖味再重啲就好啦
元朗分店都開左有一段時間了

我都有試一下
大致上都真係有啲水準既
奶味夠 如果黑糖味再重啲就好啦
2019-02-22 67 瀏覽
聽聞由台灣綜藝主持納豆開設的茶飲專門店「良辰吉時」,主打自選三色珍珠,選自台灣本土的小農手工茶葉,不過為求保證珍珠有質素,係香港港設有自家工場,每日新鮮製造,一定冇添加色素,聽落好似好吸引。😚終於等到熱潮過左,鋪外完全唔洗排隊,叫左一杯主打招牌黑糖鮮奶珍珠🍼$28底部珍珠微溫,杯邊沾滿黑糖,70%的鮮奶同冰,面層佈滿可可粉,極度邪惡。不過係滿街都係台飲店嘅香港,你話佢非試不可嗎?非也,非也😐

不過係滿街都係台飲店嘅香港,你話佢非試不可嗎?非也,非也😐

2019-01-12 86 瀏覽
上一篇提到筆者在元朗吃米線醫肚,本可加配店內餐飲,但筆者決定要到一條馬路之隔「良辰吉時」,一試這間來自台灣的人氣飲品店。「良辰吉時」是由台灣藝人納豆開立的,難怪店舖名氣和宣傳度也有一定的程度。記得當初開業時,店舖的名字在社交媒體上不停曝光呢。每次筆者站在茶飲店的餐牌前,都會有一種頭暈眼花的感覺:因為選擇實在太多了。筆者點了一杯無糖的香橙果粒鮮綠。也許是有水果的關係,筆者覺得無糖後的飲料還是有偏甜的感覺。但放了香橙粒的鮮綠茶感覺蠻清新的。另外也試了幾口友人點的啵爆黑糖厚鮮奶。鮮奶味濃郁,但黑糖味相對下很淡,幾乎被奶味蓋過。珍珠口感也一般,不過不失。在各家都推出黑糖鮮奶的這年頭,「良辰吉時」的啵爆黑糖厚鮮奶明顯有點失色了。
上一篇提到筆者在元朗吃米線醫肚
,本可加配店內餐飲,但筆者決定要到一條馬路之隔「良辰吉時」
,一試這間來自台灣的人氣飲品店。

「良辰吉時」是由台灣藝人納豆開立的

每次筆者站在茶飲店的餐牌前,都會有一種頭暈眼花的感覺
:因為選擇實在太多了。
香橙果粒鮮綠

筆者點了一杯無糖的香橙果粒鮮綠

也許是有水果的關係,筆者覺得無糖後的飲料還是有偏甜的感覺
。但放了香橙粒的鮮綠茶感覺蠻清新的。
啵爆黑糖厚鮮奶

另外也試了幾口友人點的啵爆黑糖厚鮮奶。

鮮奶味濃郁,但黑糖味相對下很淡,幾乎被奶味蓋過
2019-01-12
2019-01-10 121 瀏覽
呢間野聽過都幾出名,個日黎左元朗,就搵野飲,去左<<良辰吉時>>,橙色既門面,更加吸引人黎搵,好彩,等又唔需要好耐,前面都系5個人左右。最怕好似上網睇到<香港喜茶>甘,要等甘耐。款式都幾多下,所以都幾難決定。價錢同出面差唔多啦。唔算話好貴。。。。。。。叫左杯紅豆珍珠鮮奶茶$26 少冰正常糖,飲第一啖,有啲失望,奶味唔夠,茶☕️味唔夠香濃,份量比例有待改善。珍珠唔系好彈牙,仲有啲林,唔知係咪放得太耐?

叫左杯紅豆珍珠鮮奶茶$26 少冰正常糖,

珍珠唔系好彈牙,仲有啲林,唔知係咪放得太耐?

3 分鐘 (堂食)
2019-01-06 45 瀏覽
這間飲品店一開業,又是長龍店,當時不想排,所以沒有試,現在連排也不用排,當然要試試。叫了啵爆黑糖厚鮮奶,珍珠的口感不錯,煙韌,黑糖味濃,最上面的厚奶霜令飲品更多層次,如果不用排隊,還可以。
2019-01-05 42 瀏覽
由於經常需要深圳香港兩邊跑,其實都試過唔少相類似既茶,包括喜茶,老虎堂等等。今晚喺元朗食完飯周圍行下,途經良辰吉時,所以就試下啦。見到大大個poster寫住黑糖鮮奶,就揀呢樣啦!良辰吉時係台灣藝人納豆開既品牌,亦用左佢自己既樣做左logo,短時間內打入左香港既市場。只係市場上已經有太多差唔多既產品,又係咪真係咁突出呢?我個人試過後就覺得普普通通,黑糖唔算好甜,呢樣係值得讚既,但係奶味唔係太濃郁。珍珠既口感都麻麻,喜茶既珍珠暫時係我試過最好味既🙈總結都係有點名過其實....$36一杯有點貴

總結都係有點名過其實....$36一杯有點貴
黑糖鮮奶
2018-12-23 68 瀏覽
想試呢間野好耐,之前見佢好多人排隊,所以冇試到。今日見到佢冇乜人,諗住去試。第一兩次行埋去,嗰店員就呢埋左唔知去邊,想買嘢飲都冇得買。之後我兜咗個圈,見佢同啲朋友吹水,冇所謂,得閒呀麻。咁我落order啦,佢同啲friend 望住我,好似阻住佢哋咁。大佬你係咪開門做生意㗎?最後買咗杯細嘅黑糖厚鮮奶,落完order 5分鐘就沖到杯飲品。搖勻杯野,但一啲黑糖味都冇,同飲一杯鮮奶一樣,珍珠咬口還可以。不過成$28一杯,我自己去買鮮奶飲好過。

2018-12-23 73 瀏覽
試對初期實在是太多人排隊,但完全不想花時間排。所以拖到而加先過黎嚐下,星期六晚九點左右不用排隊實在太好😂本來想飲黃金烏龍烤鮮奶,但店員告知烏龍已賣完,所以轉飲海報上推薦既產品😎🔸 髒髒茶 $30賣相同黑糖珍珠鮮奶類近。由啵爆、奶蓋、可可粉沖成。簡單說就差不多等同凍朱古力奶蓋加珍珠~吸飲時除左有粒粒珍珠,仲會飲到美國百年品牌Hershey’s既朱古力粒粒,口感會豐富左。都OK好飲,但未算超級特別。.by VIN食物分數: 7.5/10

🔸 髒髒茶 $30

by VIN
食物分數: 7.5/10
2018-12-22
3 分鐘 (堂食)
  • 髒髒茶
2018-11-26 140 瀏覽
髒髒茶 $30呢個名好攪笑, 其實係用上奶蓋, 可可粉, 加入Hershey's 朱古力而製的飲品.上面舖滿可可粉, 又有朱古力粒粒, 攪混飲反而好重奶味, 可可唔係好甜~~不過太多冰, 好難攪, 上面既可可好難筆黎食又溶唔到落去...好似兩啖就飲完...

好似兩啖就飲完...
2018-11-09
5 分鐘 (堂食)
1K
2018-11-07 144 瀏覽
好唔公平 😤 點解你個杯靚過我個杯㗎 😒食飽飯帶母親大人試試新開茶飲 (新過下啦, 不過我哋少去元朗, 從未試過...所以...即係新啦😂😂).👩母親大人飲 "老欉芭樂梅" $28 🍹好重芭樂味, 同梅味出奇哋夾! 唔知係咪話梅呢? 酸酸甜甜好醒胃解膩! 大推 ♥👧我飲 "鮮葡萄柚果粒綠茶" $26 🍊酸酸的, 同樣好解膩, 杯底有好多葡萄柚果肉! 不過我就覺得唔係好夾喇, 2種味道發揮唔到化學作用, 味道各自各的! 如果配紅茶唔知會唔會好 d 呢?
好唔公平 😤 點解你個杯靚過我個杯㗎 😒

👩母親大人飲 "老欉芭樂梅" $28 🍹

👧我飲 "鮮葡萄柚果粒綠茶" $26 🍊

2018-11-07
5 分鐘 (堂食)
$28 (宵夜)
2018-11-05 112 瀏覽
天氣開始轉涼,個人開始想飲啲暖笠笠嘅嘢。今次試咗杯抹茶珍珠奶茶,覺得啲珍珠唔夠彈牙,一次過食四、五粒珍珠落口,試真啲都有抹茶味嘅。奶茶正常,但整杯飲品感覺普普通通。