雅苑座

The Greenery
2024-07-28 9387 瀏覽
The Greenery Atrium 一直係我的口袋餐廳,留著與喜愛的人在特別日子一起到訪環境佈置經典雅麗,寬闊空間高樓底令用餐感覺更為輕鬆晚餐時段更有歌手獻唱動人歌聲 (唔係交行貨,係實力派)為左重視呢次七月慶祝,提早兩個月打電話預約中庭位置雖然一度誤會左我係預約六月,但接線職員最後都能及時糾正 (呢度有賴餐廳設立左短訊提示,好彩好彩)講返用餐當日,雖然餐廳場地幾大,取餐通道空間得宜我地提早15分鐘到,等左陣已獲安排入座如KOL Alfred所講,職員服務有禮到位坐底無耐,職員已經簡單講解安排,幫有外套的客人加返椅套當中有位女職員Mon Mon嘅細心程度更係值得一讚有時我只係抬頭張望,已經即刻知我需要幫忙,上前協助 (講緊係好多次,印象深刻)後來知我地慶祝生日,更主動幫我地合照同送上祝福~*五星級的經典就係有呢種窩心 ^-^食物方面我地亦相當滿意我地邊食邊享受美妙歌聲 (當日演唱到2045左右,中間歌手亦不時同大家有互動)講緊三小時自助餐係無間斷補充食物,而且係新鮮、即製臨近完場仲見到出緊蒸班 (試過好多酒店自助餐,即使係五星,都可能只係出2-3轉蒸魚就唔再出)當晚凍海鮮有波龍、雪
環境佈置經典雅麗,寬闊空間高樓底令用餐感覺更為輕鬆
晚餐時段更有歌手獻唱動人歌聲 (唔係交行貨,係實力派)

為左重視呢次七月慶祝,提早兩個月打電話預約中庭位置
雖然一度誤會左我係預約六月,但接線職員最後都能及時糾正
 (呢度有賴餐廳設立左短訊提示,好彩好彩)

講返用餐當日,雖然餐廳場地幾大,取餐通道空間得宜
我地提早15分鐘到,等左陣已獲安排入座
如KOL Alfred所講,職員服務有禮到位
坐底無耐,職員已經簡單講解安排,幫有外套的客人加返椅套
當中有位女職員Mon Mon嘅細心程度更係值得一讚
後來知我地慶祝生日,更主動幫我地合照同送上祝福~*
五星級的經典就係有呢種窩心 ^-^

食物方面我地亦相當滿意
講緊三小時自助餐係無間斷補充食物,而且係新鮮、即製
當晚凍海鮮有波龍、雪蟹腳、翡翠螺、麵包蟹、凍蝦、青口等

純粹雪蟹腳比較細隻D,不過全部都新鮮、甘甜、爽口

推薦大家一定要試試Grill station的肉眼、肉嫩唔乾柴
好少見自助餐Grill station的人龍係長期多過凍海鮮
而其他熟食推介同包括酥炸生蠔、羊架、片皮鴨同爐端燒

湯品方面有豬肉桂圓螺頭(大約呢個名)、忌廉蘑菇湯
中湯第一轉係非常出色的、但第二轉encore時可能換左第二煲,調味過重
日式刺身有八爪魚、三文魚、吞拿魚、鯛魚、油甘魚、希靈魚等
品質新鮮、分量亦慷慨,但我剩係試左一轉
點解?!   因為旁邊即製手卷同壽司更加吸引,亦唔係平常一般款式
刺身供應係keep住有refill,反而即製手卷同壽司係限量供應
(大家幾可見刺身吧以外,再額外安排一位師傅企壽司吧即製)

甜品方面,現場有唔少選擇,亦有即制班蘭Pancake同哈根大師
但我只係試左拿破崙,皮夠酥脆、Cream夠滑,另一半俾高分
呢款帝苑餅房招牌菜一晚只出一轉,所以大家聽到鳴鐘記得要去拎喇 =P

可能當日有公司包場活動,佔去近半用餐位置,所以枱與枱之間安排比想像中緊密
而且有人酒後喧嘩,略為破壞歌手辛苦營造的浪漫氣氛,最後實有點可惜
不過雅苑座整體的用餐體驗是很好的,期待好快可以再去呢 =]]
2024-07-26
慶祝紀念
生日
  • 蒸魚、Grill station