嗰日嘅朋友約我到中環食呢間老撾菜,越南菜泰國菜就成日食,但係老撾菜真係第一次食,真係心大心細既興奮又緊張!因為我真係未去過老撾亦未食過老撾菜,概念應該同越南菜差唔多吧??😅反正人一世物一世就跟朋友嚟試吓新嘢😋來到店內,環境都算幾闊落,墻上掛滿不同的menu,圖文並茂,有好多款食物見到都好想食,於是我和友人就憑感覺去點菜,最後我們點了老撾海鮮全米湯粉($88),白咖喱豬頸肉見求(見求即係白飯)($78),老撾小食拼盤($68), 是拉差牛油雞翼($48),老撾青芒果沙律($68)同埋兩杯飲品,非常期待😋老撾青芒果沙律($68)有啲似泰國菜的青木瓜沙律,酸酸辣辣甚開胃,我哋食完好開胃食主菜!佢最先來的主菜係老撾海鮮全米湯粉,其實上面嘅勁多海鮮吸引住,有一隻大蝦,四隻青口,墨丸,魚餅,魷魚同兩大塊脆卜卜類似印尼蝦餅,另外仲有豆卜,芽菜等配料,佢嘅材料真係好豐富👍😋而佢嘅米粉我都係第一次100%小米製造嘅米粉,感覺煙韌啲同彈牙啲,食落亦都好軟熟,我幾鍾意呢個口感😍好正,相反朋友就麻麻呢個米粉口感,所以大半碗都係我食晒咁滯😋👍另外,上面有啲金不換,隻香味非常之突岀,令我諗起台灣三杯雞都常用到金不

青芒果沙律

佢最先來的主菜係老撾海鮮全米湯粉,其實上面嘅勁多海鮮吸引住,有一隻大蝦,四隻青口,墨丸,魚餅,魷魚同兩大塊脆卜卜類似印尼蝦餅,另外仲有豆卜,芽菜等配料,佢嘅材料真係好豐富👍😋而佢嘅米粉我都係第一次100%小米製造嘅米粉,感覺煙韌啲同彈牙啲,食落亦都好軟熟,我幾鍾意呢個口感😍好正,相反朋友就麻麻呢個米粉口感,所以大半碗都係我食晒咁滯😋👍另外,上面有啲金不換,隻香味非常之突岀,令我諗起台灣三杯雞都常用到金不換,好香!😋
老撾海鮮100%米粉

白咖喱豬頸肉見求(見求即係白飯)同樣令我驚艷,通常食白咖哩我諗起沙x王,但這裡的白咖哩豬頸肉飯更加出色。首先佢的擺盤好靚已經好吸引到我眼球,分量超多,白咖喱十分香濃,較重椰香味,直接淋入碟中,飯是用紫米飯,感覺健康,,佢嘅豬頸肉並非薄切一片片,反而係厚切一舊舊啖啖肉,而且燒得十分出色,非常juicy🤩保留到肉汁同時又有燒烤風味!真心正!而且配有多款蔬菜,有焗薯番茄青瓜青豆同埋粟米仔,而且係非常之新鮮,令你覺得成個飯一啲都唔油膩仲好清新!呢個飯我大推!下次返嚟一定再食😍👍👍👍
白咖哩豬頸肉見求

老撾小食拼盤($68), 係魚餅,蝦卷,春卷,魚肉卷同埋網豬肉卷組成,每個都非常好食炸得外脆內軟,我覺得個網豬肉卷最特別,佢嘅春卷又係必食。
老撾小食拼盤

是拉差牛油雞翼($48),即係辣嘅牛油雞翼,雞翼開邊單骨勁易食易吐骨,而且有少少香辣好惹味,好容易一條接一條食個不停。😋
是拉差牛油雞翼

飲品方面我們叫咗兩杯特飲,朋友叫咗青檸梳打,我就叫咗一杯熱的南薑香茅水,香茅水感覺有啲似唔苦涼茶,食完煎炸野飲啱哂!
我青檸梳打和南薑香茅水

經過呢一餐令我認識到老撾菜係點樣,同時我亦感受到小店老闆對食物和製作的認真,凡事親力親為,希望讓顧客可嘗到地道的老撾菜,佢成功做到令我有下次再光顧的衝動!不過後來我先知原來老闆係上過美女廚房,同埋老闆係老撾王族嘅後裔,難怪食物嘅質素咁有水準!👍

店名:團施心畢老撾餐廳
環境🏝:8.5/10