2023-08-25 189 瀏覽
當初知道ᴄᴏꜰꜰᴇᴇᴏʟᴏɢʏ結業時 以為以後都食唔到佢地嘅抹茶ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ 好彩隔幾個月ʀᴇʙʀᴀɴᴅ成 @caflex 重開 新店位置同樣都係耀華街 貫徹水泥工業風設計 不過空間比舊店大好多 仲多咗門口打卡梳化位 招牌抹茶ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ水準依然高質ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )除咗甜品 仲多咗唔少ʟɪɢʜᴛ ᴍᴇᴀʟ選擇啊ᴘꜱ 聽聞有人晏晝4點去到ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ已經賣哂( *˙0˙*)如果想食ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ記得早啲去啦~𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒 ❀ ꜱʜᴀᴋꜱʜᴜᴋᴀ ᴡɪᴛʜ ꜱᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ‣ $𝟡𝟠 ♡ 為咗食多幾款蛋糕就嗌咗呢個相對無咁飽肚嘅北菲焗蛋蕃茄醬加煙肉芝士配搭得好好 流心蛋亦都做得好出色 蛋汁配脆口ꜱᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ絕對係開胃之選 .ᐟ❀ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ ‣ $𝟝𝟝 ♡ 傳聞係零負評嘅ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ 好耐之前食過一次印象都幾深刻 抹茶味濃郁得黎口感係超級軟心 食落入口即溶(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)食到最後會覺得有啲膩 始終份量唔少 建議2-3人ꜱʜᴀʀᴇ ❀ ᴘɪꜱᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ‣ $𝟟𝟞 ♡ 呢個開心果ᴛɪʀᴀ

當初知道ᴄᴏꜰꜰᴇᴇᴏʟᴏɢʏ結業時
以為以後都食唔到佢地嘅抹茶ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ
好彩隔幾個月ʀᴇʙʀᴀɴᴅ成 @caflex 重開
新店位置同樣都係耀華街 貫徹水泥工業風設計
不過空間比舊店大好多 仲多咗門口打卡梳化位
除咗甜品 仲多咗唔少ʟɪɢʜᴛ ᴍᴇᴀʟ選擇啊

如果想食ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ記得早啲去啦~

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒

食第一啖已經ꜰᴇᴇʟ到用咗唔少開心果
味道超級無敵濃郁 質地杰身濃稠 有少少漿口
個人覺得中間嘅手指餅比較乾身
所以食落有得似開心果海綿蛋糕多過ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ
但唔太影響整體質素 絕對會為咗呢個再回訪(*´˘`*)
Uji  Matcha  Latte

❀ ɪᴄᴇᴅ ᴜᴊɪ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ‣ $𝟞𝟘 ♡
涷嘅ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ層次好靚
味道濃而不澀 奶嘅比例都做得非常好

❀ ᴛᴏɴɪᴄ (ꜱᴏᴇ) ‣ $𝟞𝟘
ꜰʀᴜɪᴛʏ咖啡豆風味尚算突出 同ᴛᴏɴɪᴄ嘅ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ都幾夾
Shakshuka  with  Sourdough
Matcha  Cheesecake