講開呢間油麻地嘅村爺爺,我相信好多人都聽過,佢岀名除咗佢嘅龍蝦湯泡飯同埋雞煲翅之外,經過嘅一定會被那長長的人龍吸引。星期五嘅晚上我足足排左差唔多兩個鐘先至入得,門口長期有5-60人喺度排緊隊,但係本着要食好西嘅決心,最後我哋排咗一個鐘零五十分鐘終於入到🤦🏼‍♂️好滾動!不過值得一提係老板非常之好笑容,同態度好殷勤,會係我哋排緊隊嘅時候勁nice咁幫我地落定單,呢種好態度係一啲已經紅咗嘅鋪頭實在少有,抵佢咁多人幫襯。入到店內我哋當然點左佢最出名嘅花膠螺頭雞煲翅($68), 同埋海鮮龍蝦湯泡飯($98),以上加$10就可以轉做套餐配埋飯,菜同埋嘢飲,當然食飯可以轉米線拉麵米粉等等,我就配左米線🍜。佢個花膠螺頭雞煲翅應該係最受歡迎嘅食品,基本上見到八成都係叫呢一個,佢一上枱我都俾佢份量震撼到😱,佢係足足有半隻雞咁上,附上膠手套,等你可以好似食手撕雞咁狂野地撕開來食。我先試個湯,非常濃郁花膠螺頭雞湯味,而且非常鮮甜,飲完不覺得口渴, 應該是純正無添加味精,當中食到3-4舊完整嘅花膠,好足料!👍至於雞肉非常之嫰滑,不會因為是燉湯肉而顯得柴,徒手大啖大啖咁吃雞,再飲一啖湯就真的非常滿足!😋👍👍😍村爺

花膠螺頭雞煲翅套餐

村爺爺除咗佢嘅花膠螺頭雞煲翅出色,佢嘅海鮮龍蝦湯泡飯一樣咁正!同樣會俾佢果半只完整龍蝦震撼到你嘅眼球,因為冇諗過$98可以食到半只比手掌還要大的龍蝦,佢仲要有其他嘅海鮮好似青口,扇貝,魷魚等等,勁足料!重點系佢嘅湯頭非常鮮味!系非常之好飲鮮甜果隻,呢個真系不得了,好似俾咗好多海鮮去煲嘅龍蝦湯咁,我同朋友都覺得佢個湯好好飲!👍👍👍😍😝
殿。海鮮龍蝦湯泡飯

雖然係好正,不過要排咁耐先食到真係有啲辛苦,我建議大家可以避開食飯的黃金時段應該唔使排咁耐。嗚🤦🏼‍♂️

環境:7/10
服務:9/10
價錢:8/10
食物質素: 9/10
整體:8.5/10

2018-05-11
110 分鐘 (堂食)
殿。海鮮龍蝦湯泡飯