2018-09-08
要數我鍾意食的雞蛋仔,北角利強記的雞蛋仔一定係其中之一。佢亦都係早期帶起雞蛋仔熱潮嘅店舖之一,其實大家一直只知道北角雞蛋仔,但其實佢店名叫利強記,我由讀大學時期已經好鍾意食佢嘅雞蛋仔,即使依家出嚟工作有時經開北角,都不忘過去買一底邊行邊食😛😛😛不過記得以前要排好耐隊,而家可能佢分店多咗,其他競爭對手又多咗,顧客有選擇唔需要特登入嚟食了,所以近呢幾次都唔使點排隊就好快買到。基本上好食嘅雞蛋仔一定係即叫即整,整好之後仲要攤唞一陣等佢由身軟變返脆身,唔知點解我覺得北角雞蛋仔係零舍脆身,同時可以放一段時間仲可以保持外脆內軟。🤙🏻價錢方面見證佢每一兩年加一蚊,一直加價加到宜家$18/底,但佢一直保持住只有原味,唔似其他店家雞蛋仔有咁多花款,反而以最單純最基本嘅蛋香原味作為主打已經足夠,紮實而不花巧,係正宗港式雞蛋仔嘅感覺。👍👍👍😛 雖然佢已經開咗好多分店,聽講最新嘅分店開到返上大陸,不過我始終覺得都係北國總店整嘅最好食!😋🤙🏻 ______________________________店名: 利強記北角雞蛋仔 (北角)環境🏝:6/10服務💁🏼♀️:7/10 價錢💰:7/10食物質素🍝: 9/1
店名: 利強記北角雞蛋仔 (北角)
環境🏝:6/10
服務💁🏼♀️:7/10