2018-05-17
整間川菜館佈置以及餐具都已經唔錯,擺設及餐具,都以中國國藝變臉做主題。餐廳內嘅食物,令我喜出望外,想唔到今日隨便選擇嘅一間川菜館,竟然有咁高收穫!麻婆豆腐($68)每次來到川菜館,必定要叫嘅菜式。因為我認為,麻婆豆腐,完全表現到川菜,辣、麻、酥香的味道!🤩🌶用豆瓣醬把豆腐炒到色澤鮮豔。中間的白豆腐、紅辣椒、深紅色的肉、綠蒜苗,賣相已經相當吸引。之後山椒帶出刺激的麻痹感,配白飯吃超一流🍚!黃金皮蛋🥚($48)一塊塊排列整齊,半透明的蛋白,啫喱般的蛋黃,賣相已經非常吸引。識開又如何呢?咬下去蛋白即鮮明地分開🐣,蛋黃非常香濃,小小川辣味,伴菜、送飯極品!與上一道麻婆豆腐,算得上是黃金組合。涼瓜煎蛋🍳($58)超級正,完全值得推介一道菜。首先脫水後涼瓜🥒,沒有了苦味只留下了回甘,很適合清熱氣😁。由於用大火油炸,可以把雞蛋迅速爆香煎熟,蒸熟之後嘅雞蛋,非常有鑊氣,加上少少鹹香,配合無數苦瓜粒,絕妙!辣子雞($98)辣子雞,炸制後帶骨的雞丁,帶着焦香的酥脆感,小火慢炒後辣椒釋放出獨特的香氣。雞丁沒有肥肉,粒粒香脆爽口,辣到適中😋!滿載而歸,埋單每個人$150,性價比極高!
麻婆豆腐($68)
黃金皮蛋🥚($48)
涼瓜煎蛋🍳($58)
辣子雞($98)
滿載而歸,埋單每個人$150,性價比極高!