2019-06-27 57 瀏覽
連續落雨,今天終於放晴☀️,中午決定去黃金海岸坐下沙灘,回程深井晚飯,真美麗嘅一天😘入到深井,遠遠已看見巨型燒鵝《陳記》,車子駛到商業大廈門口,緊接停車塲,十分方便。陳記係老字號,老土啲講句,真係由細食到大,點餐服務員好nice, 大家街坊咁好好傾,燒鵝我哋叫左三寶餐,半隻燒鵝上枱前,廚部才淋上惹味燒汁,香噴噴的引死人咩😝燒鵝入口暖暖的,鬆化脆皮油潤甘香,鵝肉質感Q彈易咬,肥瘦適中,吃到骨位還帶D香料味道,爆汁燒鵝眾望所歸,一件都冇得留低😝😝😝燒鵝三寶餐仲有油泡龍躉球,龍躉大大件厚切走油,嫰白爽滑魚扒啖啖肉,習慣的以西芹拌炒,咁傳統嘅菜式,陳記絕對靠得住。蒜茸粉絲蒸帶子,材料新鮮已經冇得輸,四個人食仲有一隻剩,猜赢食多隻,猜輸咪飲多杯,$598.- 呢三寶,大大牒有肉又有菜,認真抵食。👍👍👍椒鹽鮮魷人見人愛,薄薄脆漿裹著鮮魷魚即炸,脆脆外皮再用紅椒香蒜淮鹽兜炒,十分惹味,食到內層,魷魚彈牙鮮甜,越𡁻越好味,個個都搶住食,非常正用上湯煮蜆,鮮甜蜆肉已經好好食,加埋絲瓜入饌,絲瓜充滿蜆汁,腍滑清新,天然味道鮮上加鮮,真係夏天妙品至愛港式小炒,傳統叫餸食飯永遠都啱食,深井陳記幾十年來伴我成長,

😝😝😝

個個都搶住食,非常正

至愛港式小炒,傳統叫餸食飯永遠都啱食,深井陳記幾十年來伴我成長,或者市區食店租金飛升, 相比之下,自置物業嘅陳記,取價相當公道,所以假日郊遊,招呼朋友去食燒鵝,巳成為我的習慣😘