2019-07-13
呢排社會氣氛比較差,趁假日去食好西平衡一下,今次就去到銅鑼灣利園附近新開的商場--Cubus,入邊都有好多高質素食肆,今次去左間拎過好多年米芝蓮既日本餐廳食個午餐餐廳裝修簡約,帶日本和室木質既概念,十分舒服而座位有for omakase既吧枱,都有包廂房,亦有卡位,一大班朋友聚餐或閨蜜會或拍拖都岩哂午餐都有成10款,有齊由刺身至熟食炸物燒物點完餐後就上左個前菜食落既有d似係豆腐但口感比較特別,一問侍應之下,原來係枝豆豆奶豆腐,怪不得會豆香味更濃,而且食落滑身且鬆化而麵豉湯好足料,有大蜆豆腐海帶,飲落好香味噌味但又唔會好咸茶碗蒸蒸得好滑身,而且入邊有蜆香菇香葉,食落好鮮香主角終於來了,同友人一人一個丼下:海膽吞拿魚腩蓉三文魚籽丼上:極上刺身丼呢個丼一上枱相當吸晴,有成半板海膽同好多三文魚籽同吞拿魚腩蓉海膽好新鮮,食落軟滑溶化,食落好鮮甜三文魚籽好大粒,晶瑩剔透,輕易戳破就流出卵汁,味道又鹹又甜,好有海水鮮味吞拿魚腩蓉食落幼細香滑,好香魚脂呢個丼仲包個烏冬/拉麵,有凍/熱可以選,我就叫左個熱烏冬,烏冬好彈牙,而鏗魚湯濃郁清香呢個極上刺身丼都好正,有好多款新鮮的刺身同海膽帆立貝, 牡丹蝦同象
餐廳裝修簡約,帶日本和室木質既概念,十分舒服
午餐都有成10款,有齊由刺身至熟食炸物燒物
點完餐後就上左個前菜
而麵豉湯好足料,有大蜆豆腐海帶,飲落好香味噌味但又唔會好咸
茶碗蒸蒸得好滑身,而且入邊有蜆香菇香葉,食落好鮮香
主角終於來了,同友人一人一個丼
下:海膽吞拿魚腩蓉三文魚籽丼
上:極上刺身丼
海膽好新鮮,食落軟滑溶化,食落好鮮甜
吞拿魚腩蓉食落幼細香滑,好香魚脂
呢個極上刺身丼都好正,有好多款新鮮的刺身同海膽
帆立貝, 牡丹蝦同象拔蚌都大大件,好爽口,食落好鮮甜
池魚好香魚油,食落好爽口
金目鯛都好新鮮,食落稔身鬆軟
不過重點一提個拖羅
拖羅十分肥美,食落好有口感,未算入口即溶,魚香都持久,食後仲滿口甘香
最後有甜品或咖啡,食到咁飽當然選個咖啡先,飲落真係好香滑,不加奶同糖都好好飲
總括黎講:
玄鮨用料好新鮮,環境坐得舒服,好岩放鬆心情黎食,食物絕對係高質素,CP值高
🍳🍴味道: 9.5/10
👩👨服務: 9.5/10
🏠💺環境: 9.5/10
💰💸抵食: 9.5/10
總消費: $700 (2人)