微醺🍻時光就係收工可以同姊妹快樂聚餐飲下酒🥰今日黎到位於鰂魚涌地鐵附近開業不久既精緻備長炭串燒居酒屋IBURI 🏮餐廳外型以黑色走型格日本風😎食物係主打雞串燒仲包括一啲刁鑽部位我都係第一次食到🤤一齊睇下由總廚Anson準備既18道廚師發辦串燒啦😎開胃前菜😊淮山水雲及酒盜芝士🧀咸鮮味濃郁既盜加上忌廉芝士嘅清香😊一邊食會越想飲下酒🥰絕對係下酒良拌🥰生啤Suntory Premium就啱哂了😊🍢串燒🐣雞冠又稱雞花膠😊QQ彈彈一次愛上🥰雞喉一串要用上3隻雞份量🤪相當矜貴雞頂天係雞頸經常接觸陽光🌞背脊與頸既部位😬燒到外脆內暖🥰一咬落去雞肉汁完全爆發🤩雞下巴就似鴨舌既口感雞肝估唔到燒到7成熟剛剛好入口即化🤤雞心、雞頸肉鹽香嫩滑😊雞臀銀皮🐣雞校軟骨爽脆食到索索聲京蔥包住雞小腿肉😬蔥香撲鼻月見雞肉捧以新鮮雞肉弄製而成🤩由生燒至熟🤪最鍾意點埋蛋黃醬食味道豐富😬🍠燒番薯甜度極高👍🍆日本新潟縣茄子以自家醬照燒飽滿多汁雞白湯雜炊上面雞花形態超似木魚🥰入面有蛋花紅蘿蔔🥕白菇及本菇☺️白雞湯拉麵🍜心機之作淨係個湯底係以昆布及三種鹽調配多次而成🥰飲落唔會死咸但又感覺好濃雞湯味🤤麵質幼身爽滑👍甜品北海道白粟米🌽甜度清新

開胃前菜😊淮山水雲及酒盜芝士🧀

🍢串燒🐣
雞冠又稱雞花膠😊QQ彈彈一次愛上🥰

雞喉一串要用上3隻雞份量🤪相當矜貴

雞下巴就似鴨舌既口感

雞肝估唔到燒到7成熟剛剛好入口即化🤤
雞心、雞頸肉鹽香嫩滑😊
雞臀銀皮🐣雞校軟骨爽脆食到索索聲

京蔥包住雞小腿肉😬蔥香撲鼻