2021-07-23
隨住一年又一年既經歷,好似已經忘記失落既感覺,唔再好似童年咁容易知足。係「八蠔吧」搬鋪後重新開張後…我開始搵返呢種喜悅,係細味每一啖生蠔既真緻過程中,參透店主Chris表演開蠔殼既玄機,箇中既樂趣雖然只有自己先明白。但如果可以既話,我想留住呢個時刻,望住眼前既白酒隨住酒杯搖動,先顯得這故事尾聲,更動聽…👇 📌S I G N A T U R E - ▪ Oyster · Platter -▫ 今晚慶幸得到店主Chris即席為我地開蠔,絕對係我地既福氣,呢個「生 蠔 拼 盤」由淡至濃味順時針食起,第一款來自澳洲既「Boomez Bay」,比較脆身之餘肉質夠飽滿,味道則甜身少少;而法國既「Pattedoie」同埋「Sentinelle」則比較平均,入口柔軟,肉質鮮甜;同樣都係法國既「Roland Lambert」、「Ostra Regal」入口肉質肥美,充滿住淡淡既榛子杏仁香,甜甜的aftertaste甜甜的,我自己最鍾意呢隻;最後來自法國既「Ancelin」海水味最重,帶住豐富既礦物質感,配上champagne就無得輸啦!📌S N A C K S -▪ Beer Battered Cod
先顯得這故事尾聲,更動聽…👇
📌S I G N A T U R E -
▪ Oyster · Platter -
📌S N A C K S -
▪ Beer Battered Cod · Triple Cooked Chips - $168
▪ Boneless Chicken Wings · Sweet Hot Glaze - $88
▫ 食完生蠔就整返兩味小食先,第一個「啤酒脆漿炸鱈魚·自家製三重熟薯條」
即叫即炸,上一枱仲係熱辣辣。魚肉肉質鮮甜,就算炸過一樣做到鬆脆無比,
配搭埋粗薯條,送酒一流;另一款「甜辣糖衣·無骨雞翼」外形睇落唔似雞翼,
賣相好特別,食落肉質嫩滑無比,加上面頭放左米通,令口感更加豐富。
📌M A I N S –
▪ Sous Vide Chicken Breast · Pomme Purée with Truffle - $228
▫ 主菜方面建議可以試一試「慢煮雞胸肉·黑松露薯蓉」,呢個雞胸肉
經過慢煮後,肉質完全唔會"鞋"之餘,肉汁仲緊緊鎖住;食落夠哂嫩滑多汁,
配搭埋side dish包括舞茸、西蘭花苗、酸椰菜花,賣相一流;另一亮點就係
個黑松露薯蓉入口夠哂濃香但唔會太膩口,唔錯。
▪ C a r b o n a r a - $168
C a r b o n a r a
▫ 呢個「卡 邦 尼 意 粉」同市面一般好唔同,chef用左豬頰肉代替煙肉,
去除不必煙肉本身過多既油膩感;加上醬汁稠密度岩岩好,而意粉
C a r b o n a r a
仲做到微微al dente,高水準之作。
C a r b o n a r a
▪ A4 Japanese Wagyu 7oz · Caramelized Shallots - $498
▫ 輪到重頭戲「7安士A4日本和牛·焦糖乾蔥」上陣啦,chef安排左岩岩好
五成熟比我地,呢份和牛屬於牛里脊位置,極易切開,肉質中間色澤
粉嫩,肉質柔嫩有彈性;配上牛肉汁,牛味份外濃郁,搭配side dish,
包括蘆筍、甘荀、舞茸,薯蓉整個組合恰當好處,呢個價錢的確性價比之高!
▪ Homemade · Tiramisu - $68
Homemade · Tiramisu
▪ Homemade Strawberry Mousse · Green Tea Ice Cream - $98
▫ 而甜品方面相當驚喜,前者「自家製·意大利芝士餅」chef即日調製,
所以口感偏向腍身少少,入口即化既感覺,比較接近意式正宗;後者
「自家製士多啤梨慕斯·綠茶雪糕」賣相好靚仔,切開中間mousse
夠哂幼滑,入口唔會太heavy,配搭士多啤梨同埋綠茶雪糕
令成個味道更加清新,好食!