2014-09-21
同老公的屋企人食飯,平時多數到黃埔新天地食,一來大家都住該區,二來唔駛等位。不過老爺只食中菜,黃埔區的酒樓都食勻而且重複多次,真係有啲悶,於是便試下去尖沙嘴搵嘢食。在朋友介紹下,便到了北京老家。一入到去,裝修很有心思,切連電梯門都是配合主題的。最鍾意係一出電梯那個位置,放了些農家風味擺設。我們隨便點了些菜,首先是糖醋排骨($118)。忘記拍照,糖醋味香甜,排骨細細件不會吃得很狼狽。個汁好好送飯!柚子魚($288)。平時食京滬菜,多數食松子魚。柚子魚就第一次食,真係正!魚好滑,炸得來唔會好炸,柚子酸酸甜甜,好清新。平時不太愛吃魚的我也吃了好多。上湯地瓜苗($96)。個湯好好味,唔知有無落味精,不過食完又無口乾喎。地瓜苗之外遇有秀珍菇,算豐盛。鍋貼六粒($75)。初頭一睇以為是蒸,夾起來才發現個底係煎過的,挺不錯,唔會成隻煎到好熱氣。個鍋貼唔係埋口,兩端是開口的,幾特別,不過咁咪鎖唔到肉汁?半隻填鴨($198)。隻鴨不太肥,薄飯不會很厚很漏。拔絲士多啤梨($88)。其他菜都上得好快,唯獨呢味好耐先上,等到差點不耐煩。不過呢味好驚喜。我十幾年前響北京讀過course,那陣子成日去食拔絲,但在
我們隨便點了些菜,首先是糖醋排骨($118)。忘記拍照,糖醋味香甜,排骨細細件不會吃得很狼狽。個汁好好送飯! 柚子魚($288)。平時食京滬菜,多數食松子魚。柚子魚就第一次食,真係正!魚好滑,炸得來唔會好炸,柚子酸酸甜甜,好清新。平時不太愛吃魚的我也吃了好多。 上湯地瓜苗($96)。個湯好好味,唔知有無落味精,不過食完又無口乾喎。地瓜苗之外遇有秀珍菇,算豐盛。 鍋貼六粒($75)。初頭一睇以為是蒸,夾起來才發現個底係煎過的,挺不錯,唔會成隻煎到好熱氣。個鍋貼唔係埋口,兩端是開口的,幾特別,不過咁咪鎖唔到肉汁? 半隻填鴨($198)。隻鴨不太肥,薄飯不會很厚很漏。 拔絲士多啤梨($88)。其他菜都上得好快,唯獨呢味好耐先上,等到差點不耐煩。不過呢味好驚喜。我十幾年前響北京讀過course,那陣子成日去食拔絲,但在香港好耐無食過,已經忘記什麼是拔絲了。女兒很喜歡吃士多啤梨,一見到就嚷著要吃,我見士多啤梨被厚糖封住,諗住好似「冰糖葫蘆」咁,好硬的,唔諗住俾佢食。點知我一咬落去,帶芝麻的冰糖好香甜,又脆,但裏面的士多啤梨係微暖同埋好甜好淋,於是我拿了一粒,撥開表面的冰糖給女兒吃,她開心到不得了。
老爺以前多次到北京出差,他邊吃邊說:「就是這種味道,以前在北京就是吃這種味道!」十分欣賞,好開心佢老人家鍾意。菜牌上很多道菜我們都想試,下次一定再來食過!