2023-06-02
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧High Tea係女仔都鍾意食,今次我就專程去到駿景酒店地下嘅《Monkey Cafe》享用下午茶Tea Set。最近《Monkey Cafe》就聯乘著名茶飲Tea Château 推出「望夏·茶果清香」下午茶。首先可以從Tea Château 嘅三款精選茶葉選擇兩款,我就揀左焙茶和櫻花茶,茶香回甘,啱哂同甜嘢一齊食。下午茶Tea set總共有八款小食:韓國士多啤梨吞拿魚撻香脆嘅撻皮,加入吞拿魚肉、士多啤梨和食用花,充滿魚鮨香和士多啤梨嘅甜味。蒜香一口牛一口牛粒經過香煎,表面又有淡淡焦香,肉質軟腍又有肉味。飛魚籽海蝦蛋沙律多士香脆嘅多士上面覆蓋住海蝦、飛魚籽和蛋沙律,充滿鹹香。宇治抹茶紫菜炸蝦卷好創新嘅做法,加入左宇治抹茶可以減輕油膩感。櫻花茶韓國士多啤梨慕絲蛋糕超過五層嘅設計,上面有一塊櫻花造型嘅,口感鬆軟又有士多啤梨嘅甜香。宇治抹茶芝士撻充滿芝士香又有宇治抹茶嘅順滑口感。宇治抹茶韓國士多啤梨瑪德蓮蛋糕瑪德蓮蛋糕外層香脆,內層口感同樣鬆軟。味道同時品嘗到宇治抹茶和韓國士多啤梨味道,一啲都唔膩。韓國士多啤梨鬆餅配奶油忌廉鬆餅配上兩款味道
下午茶Tea set總共有八款小食:
韓國士多啤梨吞拿魚撻
蒜香一口牛
一口牛粒經過香煎,表面又有淡淡焦香,肉質軟腍又有肉味。
飛魚籽海蝦蛋沙律多士
香脆嘅多士上面覆蓋住海蝦、飛魚籽和蛋沙律,充滿鹹香。
宇治抹茶紫菜炸蝦卷
好創新嘅做法,加入左宇治抹茶可以減輕油膩感。
櫻花茶韓國士多啤梨慕絲蛋糕
宇治抹茶芝士撻
充滿芝士香又有宇治抹茶嘅順滑口感。
宇治抹茶韓國士多啤梨瑪德蓮蛋糕
韓國士多啤梨鬆餅配奶油忌廉
鬆餅配上兩款味道嘅奶油忌廉,分別係宇治抹茶和士多啤梨味。個人就比較鍾意宇治抹茶,食完有種回甘嘅味道。
你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️