誰都可發光,只要找對地方…能夠將法式蛋糕發揚光大,係要講包裝之外,其實仲要講實力。一收到風呢間法式拿破崙蛋糕專門店「Neko Puff」開新店,作為甜品控一定到場支持一波咖啦,我只能夠講,未到嘴邊都經已流哂口水。👇🏻📌蒙 布 朗 麻 薯 雪 糕 - $70▪️ 和 栗 Mont Blanc - ▫️ 超級人氣「蒙布朗麻薯雪糕」,以兩種口味,包括抹茶同埋栗子選擇,我就揀左來自熊本縣既球磨栗子,店家用獨特方法將栗子天然甜香突顯出黎,入口幼滑之餘,仲食到煙煙韌韌既麻薯、厚忌廉同埋雲呢拿雪糕,多種口感,相當好食!📌小 立 方 拿 破 崙 - $50▪️ 伯 爵 茶 無 花 果 -▫️ 又係不得不試既「立方拿破崙」,淨係造型都已經非常深刻,外面酥皮夠哂鬆化,而且現場即叫即整,裡面夾雜住厚厚既忌廉,質感綿滑,而且食材絕大部份來自法國直送,唔怪得咁新鮮啦,而呢個earl grey做到甜而不膩,一絕!📌鮮 果 牛 角 包 窩 夫 - $40▪️ 日 式 草 莓 - ▫️ 最後呢個「鮮果牛角包窩夫」賣相夠哂colorful,牛角包法國優質麵團製,比一般牛角包我覺得更加酥脆,而水果味道選擇非常多,我揀左草莓就一定係最
誰都可發光,只要找對地方…能夠將法式蛋糕發揚光大,

我只能夠講,未到嘴邊都經已流哂口水。👇🏻

📌蒙 布 朗 麻 薯 雪 糕 - $70
▪️ 和 栗 Mont Blanc -
蒙布朗麻薯雪糕

我就揀左來自熊本縣球磨栗子,店家用獨特方法將栗子

天然甜香突顯出黎,入口幼滑之餘,仲食到煙煙韌韌既麻薯
厚忌廉同埋雲呢拿雪糕,多種口感,相當好食!

📌小 立 方 拿 破 崙 - $50
▪️ 伯 爵 茶 無 花 果 -
立方拿破崙

外面酥皮夠哂鬆化,而且現場即叫即整,裡面夾雜住厚厚既忌廉
立方拿破崙

質感綿滑,而且食材絕大部份來自法國直送,唔怪得咁新鮮啦,
而呢個earl grey做到甜而不膩,一絕!
📌鮮 果 牛 角 包 窩 夫 - $40

▪️ 日 式 草 莓 -
鮮果牛角包窩夫

比一般牛角包我覺得更加酥脆,而水果味道選擇非常多,
我揀左草莓就一定係最夾,外脆內軟之餘仲不乏果甜,幾有層次!

📌珠 屋 小 林 珈 琲 - $45
▪️ 黑 摩 卡 -
珠屋小林黑摩卡珈琲

▫️ 「珠屋小林珈琲」都係由供應比日本皇室Royal Blend做底,
呢隻咖啡豆用獨立烘焙再混合而成,飲落既香味同醇度都偏向易入口,
後勁帶強烈既回甘,同時突出朱古力既香味,我幾鍾意。
2023-08-03
10 分鐘 (堂食)
蒙布朗麻薯雪糕