作為一個土生土長嘅香港人,總有種獨特的情懷對香港本地的飲食文化。飲食中見性格,一間好的茶餐廳其實演绎緊香港人的生活哲學:「簡單、實用又物超所值」,就好似我今次去到香港仔的「荷里活冰室」一樣。來到香港仔,又點可以唔試試佢地嘅經典港式菜式呢?😋👍🥰💜美食一:乾炒牛河💜首先嚟個乾炒牛河,食落去真係一詞形容 - 質量好👍🥩!你聞住佢出嘅香味,你就知道佢炒得有乾、有香!每條河粉都清晰可見,同牛肉粒混合得剛剛好,得閒嗌齊朋友一齊嚟試下啦,絕對值得!😍🐮💜美食二:芝士焗豬扒飯💜再者,就係個芝士焗豬扒飯,明明係簡單嘅餐點,但係揀素材同整得手藝要好,先可以做得好。豬扒焗得剛剛好,唔會過焗(overcooked),佢地我想必係下左一番工夫🙌。食落口肉質嫩滑,滿口豬扒嘅香氣,配上濃郁芝士,實在太好味啦!呢個我可以話係必試!🥘😋💜飲品:紅豆冰💜食完飯當然要嚟杯飲品解渴,我揀咗杯紅豆冰。紅豆煮得剛剛好,配上香滑嘅奶味,飲落真係一流👍。特別夏天飲,最解渴,你飲咗都會心清神怡🍹😊。「荷里活冰室」係一間香港仔唔可以唔到嘅港式冰室。佢地食物質量之高,價錢之親民,我哋不經意間可能已經對佢產生左依賴,但係有何不可呢?香港式

💜美食一:乾炒牛河💜

💜美食二:芝士焗豬扒飯💜

💜飲品:紅豆冰💜

「荷里活冰室」係一間香港仔唔可以唔到嘅港式冰室。佢地食物質量之高,價錢之親民,我哋不經意間可能已經對佢產生左依賴,但係有何不可呢?香港式茶餐厘,就係要有香港人嘅情懷同特色,我哋一齊嚟「荷里活冰室」食飯、講下大碟,揾返我哋純真嘅香港風味!🥰🌟👏🍚