2020-09-06
好友上月生日,本來早就說好要請她吃頓飯慶祝,可惜因疫情關係而暫時擱置,見最近個案終於稍為回落, 立即坐言起行,相約一起去飲茶。知道友人一向好欣賞「鼎爺」嘅廚藝,覺得佢不但造詣高深,而且教煮食,深入淺出,是朋友的學習對象, 所以今次就特意預訂了「鼎爺私房菜」。餐廳位於銅鑼灣登龍街 V Point 21 樓,佔地四千多呎,裝潢華麗,走 Fine-dining 中菜路線,而且最正係有海景位,視野廣闊,非常適合紀念日和另一半或好友一齊到來慶祝。店內有不少打卡位,不過講到最受歡迎嘅,必定是這幅水墨風屏風,據說屏風上的「鼎」字是鼎爺的真跡,由萬根釘堆砌而成。開完茶後,店員隨即送上餐前小食,竟然是一碟涼果,有薑、話梅、鹹柑桔,味道甘甜醒胃,風味獨特。交由友人發板,點了四個點心同兩款小菜。先嚟一籠花膠雞扎 ($68),平日外出飲茶都幾鍾意叫雞扎食,貪佢有芋頭又有雞肉,呢客就當然矜貴啲,因為加入咗花膠同冬菇。腐皮很薄很滑,入面的冬菇厚肉又夠香,雞肉嫩滑有肉汁,花膠爽彈糯口又入味,簡直無得輸。接著是一籠豬潤燒賣 ($58),朋友話而家好少機會可以喺酒樓食到呢類懷舊點心,碰巧遇上,當然要試下。燒賣熱氣騰騰,
接著是一籠豬潤燒賣 ($58),朋友話而家好少機會可以喺 酒樓食到呢類懷舊點心,碰巧遇上,當然要試下。燒賣熱氣騰騰,以大大件豬潤覆蓋住比乒乓波還要大嘅蝦粒豬肉,豬潤細滑,燒賣亦十分彈牙,好啱我倆口味。
秘製燒鵝包 ($68),叉燒包就食得多,燒鵝包真係第一次食!燒鵝包即叫即蒸,一籠兩個,外形有點似壽桃,拿上手時仍熱辣辣,包身很軟熟,入面的鵝肉餡亦非常好吃,鹹甜適中,香氣逼人,絕對值得一試。
小菜點咗阿爺煎蠔餅 ($128) 同秘製紅燒乳鴿,蠔餅勁厚身兼非常大塊,而且賣相超吸引,不但煎得金黃香脆,入口更是啖啖蠔鮮,惹味十足。
秘製紅燒乳鴿 ($128) 隻乳鴿體型雖然不大,但看起來骨肉均稱,紅皮赤壯,十分討好。外皮燒得勁香脆,而且不滴油,上檯時已聞到肉香,入口外脆內嫩又多汁。
壓尾嘅迷你煎堆仔 ($48) 亦十分好吃,雖然 Size 不大,但外形圓碌碌、脹卜卜,皮層鬆化香脆,入面嘅蓮蓉餡滾熱辣,加上外層嘅芝麻又夠香口,用嚟做 甜品就最適合不過。
結帳時店員推介我哋嚟試下餐廳新推出嘅晚市二人套餐,有鼎爺精選前菜、鹽焗奄仔蟹、雪梨燉乳鴿湯等多道精美小菜,抗疫價,兩位只是 $1280,都幾吸引,一於返去安排下先!