2022-07-14
呢間位於荷里活道新開嘅西餐廳,走中西合璧𝐟𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧路線,環境舒服配合昏黃燈光加小蠟燭,擺盤精細,一道道菜上可以慢慢細心品嚐☺️ 撐枱腳食咗2個幾鐘浪漫下🥰𝐒𝐎𝐖 𝐒𝐄𝐓 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑|$𝟔𝟖𝟖 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧首先送上House Bread 配 紫菜鼓油牛油,鹹鹹地又一啲都唔油膩,紫菜增添幾分清新!然後starter有 花雕醉雞配杞子啫喱同山楂醬,涼浸浸,酸酸甜甜好開胃!▪️𝐒𝐂𝐀𝐋𝐋𝐎𝐏 𝚘𝚛 𝐁𝐄𝐄𝐅一款鮮甜清新,一款濃香鹹味。生帶子肉質鮮甜,配上金華火腿、三文魚籽、海蘆筍、粟米醬、豉油脆網片牛肉他他,感覺新鮮!因為搭配中式香料,例如薑蔥、蠔油、檸檬葉,然後放上春卷皮批,口感一流!又不失西式感!▪️𝐂𝐑𝐀𝐁柚子胡椒Crab cake,底配上紫椰菜沙律、柚子蜜芥末,面頭放上黃薑粉脆片,整體外脆內軟,一絲絲蟹肉係其中!辣辣地幾惹味!▪️𝐋𝐎𝐁𝐒𝐓𝐄𝐑龍蝦湯香滑同濃郁度滿分,彈牙蝦肉,用大量蝦殼熬製,加入parmesan bread & cheese同香料,龍蒿油,味道層次豐富!▪️𝐃𝐔𝐂𝐊 𝚘𝚛 𝐖𝐀𝐆𝐘𝐔 +$𝟏𝟑𝟖54度慢煮法國鴨肉,賣相相當吸睛!潑上紅菜頭醬、
▪️𝐒𝐂𝐀𝐋𝐋𝐎𝐏 𝚘𝚛 𝐁𝐄𝐄𝐅
一款鮮甜清新,一款濃香鹹味。
▪️𝐂𝐑𝐀𝐁
▪️𝐋𝐎𝐁𝐒𝐓𝐄𝐑
▪️𝐃𝐔𝐂𝐊 𝚘𝚛 𝐖𝐀𝐆𝐘𝐔 +$𝟏𝟑𝟖
54度慢煮法國鴨肉,賣相相當吸睛!潑上紅菜頭醬、青醬、橙醬好型格!鴨肉好嫩滑濃厚,另外仲有鴨油烹調嘅薯菜,非常值得一試嘅一道主菜!
和牛口感嫩滑,牛味香濃,好中意夾埋佢地嘅薯蓉一齊食,陣陣芝士香味😋
▪️𝐃𝐀𝐈𝐋𝐘 𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓 𝚘𝚛 𝐂𝐇𝐄𝐄𝐒𝐄 𝐏𝐋𝐀𝐓𝐄
Cheese plate 3款芝士配上多士同蜜糖合桃汁
Matcha Tart 配豆腐foam 橙醬同玄米茶珠珠
✦ 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐞𝐳𝐞|$𝟔𝟖
✦ 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧𝐠𝐫𝐚𝐬𝐬 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤|$𝟒𝟐
💬 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:
餐廳廚師好巧妙將中式元素食材同醬料加入西餐👍🏻 首先前菜花雕醉雞配杞子啫喱已經毫無違和感,多款菜品加入例如蠔油、花椒、黃薑粉,薑蔥,帶出豐富層次感,其餘亦會加入橙醬、山楂汁,蜜糖芥末等酸酸甜甜嘅味道,相當開胃😋 食材新鮮,擺盤全部都好精美,好啱約會,三五知己嚟慢慢享受下💕