2022-11-27
✤ 龍景軒套餐𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮|$𝟐𝟏𝟖𝟎 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯呢個𝐬𝐞𝐭勁抵食仲包𝐰𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠,不過我地不約而同表示不了,驚影相唔靚(會臉紅😳),一問之下先知可以轉做𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠🤩除咗呢個𝐬𝐞𝐭,我地仲加咗少少撚手小菜,店家仲勁快手即刻𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭咗一份𝐦𝐞𝐧𝐮 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐛𝐢𝐫𝐭𝐡𝐝𝐚𝐲 𝐠𝐢𝐫𝐥個名、𝐮𝐩𝐝𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬、全部菜式,之後嚟梗會按照順序逐一介紹。 -✰ 涼拌海蜇頭 以麻油、黑醋同醬油醃製嘅海蜇頭口感脆爽有嚼勁,帶有光澤,片大平整,兼且肉質厚實,用咗前菜真係好開胃呢😳 ✰ 𝐂𝐨𝐩𝐞𝐧𝐡𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐋𝐘𝐒𝐄𝐑𝐎𝐃 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚 第一杯𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞嘅係呢款源自北歐哥本哈根嘅無酒精香檳有汽茶,顏色呈現甜美粉紅莓果色,果香味濃,配合多種有機茶:如烏龍茶和洛神花茶,一飲就有柔滑細緻嘅口感,較酸。 -✤ 炸釀鮮蟹蓋|$𝟑𝟐𝟎 之前𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞睇就已經好想試試!𝐬𝐞𝐭唔唔緊要,即刻金錢安排上😆咬落感受到其富有啖啖鮮甜蟹肉以及絲絲蟹肉、層次豐富,𝐦𝐢𝐱埋洋蔥同忌廉令到口感更細膩,外層炸到酥脆呈金黃
✰ 涼拌海蜇頭
✤ 炸釀鮮蟹蓋|$𝟑𝟐𝟎
之前𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞睇就已經好想試試!𝐬𝐞𝐭唔唔緊要,即刻金錢安排上😆咬落感受到其富有啖啖鮮甜蟹肉以及絲絲蟹肉、層次豐富,𝐦𝐢𝐱埋洋蔥同忌廉令到口感更細膩,外層炸到酥脆呈金黃色澤🦀️
✰ 龍景軒精選拼盤
拼盤包括蜜汁燒叉燒、片皮乳豬件、酥炸日本蠔。叉燒外表棕紅亮麗,口感鮮甜多汁、肉感軟嫩入味,脂肪均勻分佈🥹;帶少許肥膩脂肪嘅乳豬件中間,夾雜住透薄片皮鴨嘅餅皮一塊,外皮酥脆無比🐷;酥炸蠔鮮甜甘香,外脆內軟。
✰ 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚
呢杯係本日最愛,一問之下先知原來每樣只得一杯🫠不過店員見我一飲二盡都不忘為我添飲🤭顏色呈淺金色,熱情果嘅優雅甜香做主,茉莉花同綠茶嘅香味甘澀收結。
✰ 薑蔥蝦球
雪白珍寶巨蝦開邊去蝦腸走油兜炒,新鮮晶瑩蝦肉爽脆口感宛如龍蝦肉。少許調味、蝦子同薑絲蔥絲配料都作適度調校,務求不搶味而達到鹹淡嘅平衡效果,準繩拿捏,自見真章🦐
✰ 𝐂𝐨𝐩𝐞𝐧𝐡𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐁𝐋𝐀 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚
顏色酷似香檳,金黃發亮,細味下感受到大吉嶺紅茶配予細膩嘅深度。飲落茶香層次分明,有茉莉花綠茶嘅清新同洋甘菊白茶嘅質感。
✤ 香醋小排骨|$𝟐𝟖𝟎
特意加配此道額外小菜,半份嘅份量下每人分到𝟒顆!採用中式陳醋以及西式黑醋調製醬汁,酸甜醬汁將炸到酥脆嘅排骨完美包裹住😳
✰ 黑椒蒜片蔥爆澳洲特級和牛柳粒
鑊氣十足,一上菜就已經聞到濃郁牛味🥩配料有炸到酥脆嘅蒜片、青蔥,主角就係特級和牛,外層帶少許交響,入面粉嫩,和牛入口即融,好少會食到中式烹調和牛,估唔到如此搭配!好味😋一試難忘!
✰ 𝐌𝐨𝐫𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧𝐟𝐞𝐮𝐞𝐫 𝟏𝟎𝟎% 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐤𝐭𝐬𝐚𝐟𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞
食牛肉嘅時候店員立馬倒上呢邊呈現紅寶石顏色般嘅飲品,差少少以為係紅酒🍷原來係純天然車厘子汁,色澤呈深紅色,味道酸甜,且唔會好假🍒
✰ 上湯白舞茸竹苼浸時蔬
第一次食白舞茸,覺得有一種獨特濃郁香味,口感更爽滑脆嫩、味道極其鮮美!更為比其他菇菌的口感更為爽滑🍄上湯味道鮮甜,沒有絲毫味精味,配合香甜杞子,爽脆且又滑溜嘅竹笙以及嫩滑菠菜,瞬間暖胃🥬
✰ 洋蔥燒鵝粒炒米型意粉
米型意粉外型酷似意大利飯、口感滑溜,炒得乾身有鑊氣、爽口彈牙、有嚼勁,不過有少少太飽,完全食唔曬😂配料主要係紫洋蔥同燒鵝肉粒🦢
✰ 椰子奶凍配香芒鳳梨
面頭帶有啡色酥脆椰子片為整體滑溜口感帶來點衝擊!選用超靚熟透呂宋芒做入面個𝐟𝐢𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠,芒果量之多及質之優,絕對讓人食時心花怒放。裡面可見海量芒果醬及如芒果椰子布甸嘅配搭,更為甜品帶來驚喜變化🥭
✰ 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐇𝐨𝐮𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐈𝐜𝐞-𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐞𝐥𝐭𝐳𝐞𝐫
見到個樽身就知係扮梗雪糕🍦飲囉去似雲呢拿同焙茶融化嘅液體雪糕,香甜十分,好味😋
✰ 四季奶黃酥配新疆棗皇糕
事前一早𝐫𝐞𝐦𝐚𝐫𝐤友人生日,除咗醒目寫名上𝐦𝐞𝐧𝐮外,居然仲會預備寫碟服務(港女表示此舉相當重要!),兼且贈送生日禮遇,其中奶黃素味道濃郁,好似食緊奶黃餅咁樣😂棗皇糕煙韌!
✤ 𝟐𝟎年陳皮紅豆慕絲拿破崙|$𝟓𝟖
切餅費原來𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫自己四季蛋糕可免,當然就試試佢地呢款拿破崙蛋糕🍰估唔到又一次驚豔到我。店員細心完美將拿破崙分開到完美無瑕,切開可見當中白朱古力𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦和北海道十勝紅豆慕絲梅花間竹排列,豆香同陳皮香淡淡透出,配酥脆無比嘅千層酥皮,味道層次豐富,安全唔會漏🤭
簡單介紹一直放檯面佐味嘅調料:瑤柱蝦米𝐗𝐎 醬、豆瓣醬及微辣醬汁,全部皆為自家製作,配合不同食物我都有落少許,最愛豆瓣醬,充滿沛盈豆香及蝦乾鹹香🦐
離開仲收到茶包同教煮中菜𝐦𝐞𝐧𝐮,整體服務態度、食物質素完全值回票價🥹