2023-01-30
今日我哋介紹嘅餐廳位於中環,喺其他地方都有佢哋嘅分店,餐廳以木系風格裝修嘅日本居酒屋,價錢相對較抵食。餐廳以填紙仔嘅方式落單,除咗有日式串燒,仲有泰式、新疆、台式等嘅串燒,另外亦有再特色自家產品。🌟焦糖青蘋果鴨肝多士 $88一件食物三層唔同口感。上層鴨肝都幾厚身,外層煎到脆身,入口即溶。中層就係酸酸甜甜焦糖既青蘋果片,可以減輕鴨肝油膩感。底層係烘過既多士,多士中間放入左芝士,令整過食物更加邪惡。🌟提燈 $38提燈其實係雞嘅卵巢同埋未孵化嘅蛋,每隻雞只有一條而且好少餐廳會整,我地都係第一次食。提燈外型似係一串燈籠咁串頂上面有一粒類似蛋黃既物體,食落似食緊有雞肉味豬潤咁。🌟豚肉節瓜波板糖 (附月見) $38造型就係一支波板糖,一層一層豚肉夾雜一塊塊節瓜卷成波板糖嘅形狀,再點埋濃郁嘅蛋黃食,係一道有心思手工菜。🌟鹹蛋黃墨魚餅 $68係一塊非常大塊墨魚餅一定要留肚食,食落有粒粒墨魚粒,墨魚餅上有鹹蛋黃醬,菜色有新意!🌟蟹膏燒飯團 $38飯團表面燒到焦脆,食落就似食緊飯焦咁,而飯團上鋪滿蟹膏,可以用紫菜包住一齊食。但係餐廳比果塊紫菜就唔好好啱位未能包哂整個飯團。🌟雞皮墨魚滑$38外層嘅雞皮燒得香
🌟焦糖青蘋果鴨肝多士 $88
🌟提燈 $38
🌟豚肉節瓜波板糖 (附月見) $38
🌟鹹蛋黃墨魚餅 $68
🌟蟹膏燒飯團 $38
🌟雞皮墨魚滑$38
外層嘅雞皮燒得香脆包住彈牙厚實墨魚滑,再用上淮鹽調味 ,食落外脆內軟。
🌟鹽燒原塊雞皮 $38
廚師將原塊雞皮攤開唔係咁多地方會咁做,雞皮燒至乾身,脆卜卜非常可口。
🌟黑糖燒菠蘿
呢個燒菠蘿係凍食,菠蘿本身已經質素唔錯, 又甜又多汁。 菠蘿菠蘿燒好後再係加一層係焦糖, 咬落去就有兩種甜味。
🌟切鹽燒牛舌芯 $28
每串有三塊,中切食落口感好好,牛舌好爽彈,性價比非常高,鍾意食牛舌一定要試。
🌟焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28
玉子燒上層有塊薄焦糖,但烤得好似過左火,玉子中間包住粒鰻魚,建議可以唔試呢款試其他。
📌燒烤堂 (中環) @skewer.kitchen
中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖