『原來素食可以有咁多變化,味道同心思技巧都有絕佳表現』⁡食完Cornerstone 今次就來到The Arcane Collective 嘅第三間餐廳 MOXIE🌃地點超級方便,隱藏係Landmark歷山大廈Starbucks後面,有齊早午晚餐提供,價錢相對都幾親民,收工過嚟撐枱腳就啱晒我地🥹比起Cornerstone的隨性奔放,Moxie則更含蓄內斂,還原食材的本真⁡Menu以素菜為主亦有不少海鮮的選擇🍀風格上屬於層次雖多但以蔬菜同豆類的清新為主,非常適合春夏的悶熱天氣(˶‾᷄⁻̫‾᷅˵)⁡推介 🥢Cajun Spiced Peas 🥢Hokkaido Scallops 🥢Pavlova🥢Sichuan Spiced Chocolate Torte 🥂Sweet Wine————————————————————◎ Focaccia, cashew hummus. muhammara (HKD58) │ 4/5 //意式橄欖麵包,腰果鷹嘴豆泥,紅椒核桃醬//麵包普普通通幾煙韌,重點係兩款醬都好好味‼️腰果鷹嘴豆泥綿密幾香豆味,有油漬番茄,偏油dd但係都香口🍅紅椒合桃醬夠甜幾惹味,食完麵包齋食

『原來素食可以有咁多變化,味道同心思技巧都有絕佳表現』

————————————————————
//意式橄欖麵包,腰果鷹嘴豆泥,紅椒核桃醬//
麵包普普通通幾煙韌,重點係兩款醬都好好味‼️腰果鷹嘴豆泥綿密幾香豆味,有油漬番茄,偏油dd但係都香口🍅紅椒合桃醬夠甜幾惹味,食完麵包齋食醬都好過癮

◎ Cajun Spiced Peas (HKD168) │ 4.5/5
//五香豌豆配洋薊片,麥芽醋//
豌豆泥好清香(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)꒰ 加左五香粉更加惹味,炸洋薊片好香脆,再撈埋麥芽醋酸酸地非常開胃👅底部好似有薯仔(?)同鷹嘴豆泥,食落層次感幾豐富

◎ Hokkaido Scallops(HKD288) │ 4.3/5
//北海道帶子配佛手瓜,青咖喱//
我地見到「洋蔥圈」仲好驚訝點解menu都冇寫有洋蔥😱原來虛驚一場係佛手瓜咋~青咖喱完全唔辣,椰奶味香濃🥥佛手瓜切絲食落爽口又清新☘️帶子煎得外脆內嫩,係濃味同輕盈的相互衝擊,整體好出色!

◎ Spanakopita(HKD248) │ 3.5/5
//脆皮希臘菠菜卷,生菜,洋薊//
出面一層炸衣薄如蟬翼,有d似食裹住春卷皮的墨西哥捲🌯入面係滿滿的生菜同菠菜,菜味超重😹我地就更加鍾意伴碟的菜泥同洋薊,好驚訝可以做到味道複雜得來又覺得好開胃清新

◎ Poached Patagonian Toothfish(HKD388) │ 4/5
//水煮鱈魚扒,洋葱,飛魚子,芹菜頭//
作為唔食芹菜同洋蔥嘅人,竟然完全唔反感🥳鱈魚扒好嫩滑,洋蔥又夠甜,Creamy但不膩的一道菜

◎ Pavlova(HKD128) │ 4.5/5
//蛋白脆餅,香草奶油,草莓,芒果//
雖然menu寫草莓,但係好似樹莓多d😂Anyway,呢個甜品幾好味! 蛋白脆餅通常都好甜膩,但係呢度就係入面釀入芒果,上面喞上幼滑忌廉同酸甜的莓點綴,咬落各種酸甜奶香融為一體,實在係一大享受🤤

◎ Sichuan Spiced Chocolate Torte(HKD128) │ 4.3/5
//朱古力蛋糕,花椒,海鹽焦糖,杏仁//
花椒的香麻隱忍在Brownie中,係舌尖隨著濕潤綿密的苦甜朱古力慢慢蔓延,微微的椒麻感會突然將思緒帶回 「我頭先食到花椒了嗎? 」好過癮,好鍾意

⦿ Drinks
◎ Champagne//Maison Mumm, RSRV, "Cuvée 4.5", Brut (HKD220/glass) │ 4/5
氣泡感很順滑細膩,酸甜的平衡很好

◎ Sweet//Château Rieussec, 1st Grand Cru Sauternes(HKD240/glass) │ 4.5/5
來自法國波爾多的小甜酒,質地厚重,蜂蜜一般的甜蜜充滿口腔,肆意綻放
————————————————————
♣️Moxie
☌ 中環遮打道16-20號歷山大廈2樓203號舖
◔ 8-10am(weekdays only), 11:30am-3pm, 6-10pm

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
份量: 🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌘
價錢:HKD1,026p.p(incl. 10% service charge)

• Cajun Spiced Peas
  • Hokkaido Scallops
  • Patagonian Toothfish
  • Pavlova
  • Sichuan Spiced Chocolate Torte
  • Focaccia
  • cashew hummus. muhammara