2024-08-23
【中西區】【魚蝦蟹】中上環九如坊一向美食林立,除咗啲名氣好大嘅老店之外,附近亦都進駐咗一啲新餐廳。同羶鹵獅嚟到呢頭做嘢,本來諗住食啲老店,但羶鹵獅都係一位好接受到新事物嘅上司,最後決定試間新啲嘅餐廳。因為呢間「魚蝦蟹」標榜自己係無味精,好吸引。一場嚟到我哋就試 $498 嘅「二人套餐」,小食揀咗「蒜泥青瓜拼雲耳」同「酸甜開胃話梅車厘茄」,前者唔會得鋪濃味,本身唔多好呢啲嘢食嘅我都一件接一件咁樣係咁食,自己都估唔到。後者係「手工菜」,車厘茄係脫咗皮嘅,話梅味入晒,酸酸甜甜好正。主菜本身想叫烏頭,但係點知老細話冇貨,加 $50 試「鹽焗黃立䱽」,非常好食。鹽嘅鹹香加上檸檬同埋香茅獨特嘅味道,加喺魚肉入面相當合適,即使唔點秘製醬汁都已經相當好食。而魚嘅肉質係剛剛好,唔會滑到好潺而又唔會鞋,絕對係成餐嘅驚喜。鍋物我哋加 $20 試「鮮濃蝦湯泡菜鍋」,將海蝦、魚片、墨魚餅、豬頸肉、肥牛、金菇、雜菜混埋一個鍋裏面,有少少似高階版嘅部隊鍋,但係佢個底係雜菜,索晒啲汁,好正。飯麵方面我哋試「蝦籽蝦油撈麵」同「香蒜蔥油撈麵」,兩者都好邪惡,好好食。我上司羶鹵獅喺度我就唔知啲嘢幾多錢喇,因為之後散叫咗「清
我上司羶鹵獅喺度我就唔知啲嘢幾多錢喇,因為之後散叫咗「清蒸大海蝦」嚟試,都係鮮味十足,正。嘢飲方面我哋試咗「羅漢果茶」,唔係勁濃嗰隻,不過冇咁大陣味就易入口好多,配埋新鮮而不加味精嘅美食,就係一個好好嘅輔助,令到餐飯非常完美。。。
(地址:中環歌賦街45號地舖)