【九龍城區】【十八味私房牛肉麵】最近唔知係咪紅館又有 show,我就唔多緊貼呢啲資訊嘅,所以都唔知咩事。只見夜晚無啦啦紅磡站嗰邊又會突然間超多人,如果唔係演唱會散場,嗰個位係唔會忽然有咁多人出現吖嘛。所以又有個理由,畀我繼續做 1am紅館 系列。我上一段所講嘅多人,其實多數都係積喺紅磡站近尖沙咀東部嗰邊,而我之前亦都講咗啲嗰邊嘅嘢食。今次就講吓紅磡站另一邊,行去紅磡區嗰邊嘅嘢食,其實喺嗰邊行返過紅館都唔算遠,睇 show 前食個飯,輕輕鬆鬆行過去一直都係我推薦嘅方法。今次嚟到呢個位,係喺紅磡站行去黃埔花園中間嘅嗰堆。大家去到會見到附近都準備重建,所以當係睇多幾眼呢一帶嘅區域都好。而我選擇嘅呢一間嘢,以前好似有另一間「十八味功夫麻辣」開喺附近,不過我唔知啦,見呢間好似幾好咪入去。以為佢係台灣嘢,入到去其實都幾大陸 feel,周圍簡體字。唔理啦,都係一次半次,叫咗個「綜合牛魔皇」配「台灣麵」,有牛肋條、牛筋、牛展、金錢肚、滷肥腸。味道上,牛肋條幾香牛味,佢呢種整法幾出到啲牛味,其他嘢就只屬一般料。個所謂嘅慢煮筒骨湯只係一個骨湯底,都食到有啲口渴。側邊嘅配菜有半邊勁細嘅滷蛋,冇乜特別,個中華

個所謂嘅慢煮筒骨湯只係一個骨湯底,都食到有啲口渴。側邊嘅配菜有半邊勁細嘅滷蛋,冇乜特別,個中華沙律都係咁,反而有塊哈密瓜做飯後果幾得意,我都有食嘅。而嘢飲我加 $12 叫咗個「芋泥仙草奶茶」,得舖甜,冇感覺,夾埋咁就 $100 埋單。

之前說服咗自己,食過一餐都可以出 post,的確緩解咗我唔少金錢上同埋出文上嘅壓力,而家都叫仲有幾篇喺手可以慢慢出。本來今日想因應傳媒報導而出返篇白俄飲食特輯嚟向難民致敬,但係我呢啲飲食帳户無謂搞形式主義,加上我主打本土十八區嘢,唔好離題。。。

(地址:九龍紅磡明安街5號黃埔唐樓C座地下110號舖)