2023-06-18 423 瀏覽
【九龍城區】【展興餐廳】一個人喺紅磡百無聊賴搵嘢食,碌咗去紅磡廣場嗰頭。突然見到呢間「展興餐廳」四粒大字喺我眼簾裡面出現,我當堂打咗個突,畢竟呢間嘢都係土瓜灣名物。記得以前少年時代,冇乜錢而又想鋸扒,就會走嚟呢間「吊癮」。咁我而家個位置又好似同當年嗰個位有啲距離,我估係分店啦,呢啲本區名物,都係喺返嗰區開分店好啲嘅。見到簡樸嘅格局,我估同土瓜灣嗰間應該係同一個老細掛,如果同區開一間同名嘅餐廳應該會引起一啲問題出現。入到去,就梗係搵扒鋸,叫咗個 $72 嘅「鐵板美式什扒」,乜都有得食咁好似啱我啲,佢就有豬扒、牛扒、雞翼、火腿、腸仔配個薯條咁,有得揀飯或者意粉嘅,我冇揀咁解啫。佢啲薯條係另上嘅,浸落啲汁或者唔浸都得。而啲餸方面,七十幾蚊都預咗係嗰啲嘢,唔可能要求太好,有塊薄牛扒嚼吓已經好好。而呢啲汁醬嘢食到後面都係偏鹹,已經唔係後生狂風掃落葉咁喇。餐湯我揀「中湯」就係茶記例水啦,加 $2 要埋「凍奶茶」就 $74 埋單。。。(地址:土瓜灣土瓜灣道237號益豐大廈地下B號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food

(地址:土瓜灣土瓜灣道237號益豐大廈地下B號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #土瓜灣 #紅磡 #展興餐廳 #鐵板美式什扒 #豬扒 #牛扒 #雞翼 #火腿 #腸仔 #薯條 #中湯 #凍奶茶 #1am1054 #1ambackup