2024-08-24
話說呢間小店 @eggcellent852 之前喺沙田做雞蛋仔出晒名,不過之後因為某啲問題結業。無耐又喺元朗開返舖頭,但就喺工業區,入面比較難去。小編一直都想去拜訪,但都冇咁嘅時間。而家佢終於喺元朗市中心開咗地舖,一定要去試吓啦!雙重開心果格仔餅$42利申咗先,小編攞到大概10分鐘之後先食,食評未必好準確。格仔餅外表呈金黃色,啱啱買嘅時候係熱辣辣嘅,但亦都見到表面油分比較多。之後食嘅時候仍然有少少脆口,入面鬆軟,有微微嘅蛋香。擺咗10分鐘來講,小編係收貨嘅。至於佢入面嘅餡料係雙重開心果,即係開心果醬同開心果碎,份量非常之足。不過佢嘅開心果醬係冇乜調味嗰種,好單純嘅堅果香味,同小編想像嘅有啲出入,以為佢係甜甜地嘅。味道:6.9/10正宗豬柳蛋雞蛋仔$42第二日小編就去試佢哋最出名嘅豬柳蛋雞蛋仔。今次小編就即攞即食,表面嘅油分冇格仔餅咁多。食落更加香脆,每粒雞蛋仔入面粉漿部份亦都鬆軟,而且有蛋香。餡料非常飽滿,粒粒都有唔少嘅豬柳、芝士同蛋,尤其芝士同黑椒味特別突出,非常惹味。味道:7.8/10我整體小編會覺得雞蛋仔比較好食,或者係開心果嗰款唔係太適合小編口味,而且特別嘅口味相對都比較貴,特
雙重開心果格仔餅$42
利申咗先,小編攞到大概10分鐘之後先食,食評未必好準確。
味道:6.9/10
正宗豬柳蛋雞蛋仔$42
味道:7.8/10
我整體小編會覺得雞蛋仔比較好食,或者係開心果嗰款唔係太適合小編口味,而且特別嘅口味相對都比較貴,特別嘅味道可能到時一次就算。 另外佢哋嘅蛋捲都幾出名,想睇小編開箱就喺下面留言啦。
抵食:7/10
環境:/
服務:7.5/10
Eggcellent 852
元朗金輝徑33-41號金禧樓地下3號舖
#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #yuenlong #yuenlongfood #localfood #元朗 #元朗美食 #隱世 #街坊小店 #小食 #港式 #港式小食 #港式小吃 #小吃 #雞蛋仔 #格仔餅 #waffle #開心果 #pistacchio #蛋捲 #ansonlo #ansonlo盧瀚霆