2024-03-02
【大埔區】【湘記】去咗大埔睇嘢,主要都係睇吓啲紙巾嘅價錢,唔同區有唔同嘅價格波動,所以都要行多幾間睇睇。當然我都係得個睇字,睇完就算嗰隻,跟住游咗去鐵路博物館嗰邊,望吓就喺另一邊走。呢個時候就有啲肚餓喇,啱啱好呀。見到呢間茶記個感覺都幾地痞,啱晒我呢啲蟻民。同埋好多車牌貼咗喺牆度,仲有賭場泥碼,感覺好麻甩,正呀。入到去就叫咗個下午茶,個 feel 幾似常餐嘅,主食「雪菜肉絲米粉」正正常常,有啲喺屋企食嘅感覺,幾好。講明佢似常餐,當然仲有配菜,就係「火腿奄列」同「牛油多士」喇,質素唔算好出眾,一般料。杯「熱奶茶」幾好嘅,都香茶味。而呢份餐其實只係 $38,咁個要求又真係唔可以太高喎,甚至我會覺得佢幾抵食添,廉價之選。叫多份 $39 嘅「炸雞髀薯條」,佢仲貴過個常餐,隻髀唔似生炸,不過都幾脆口,薯條唔算多,味道正常。飲「熱好立克」唔使加錢,都係合理。咁樣食咗兩個餐,大快朵頤,咁先用咗 $77,係開心嘅,我窮吖嘛,冇計喎。。。(地址:大埔仁興街 53 號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #fo
(地址:大埔仁興街 53 號地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #foodphotography #foodstagram #foodblogger #yummy #foodlover #delicious #foodgasm #instagood #foodies #tasty #tastyfood #dinner #foodpics #foodiesofinstagram #love #dessert #restaurant #foodblog #eat #1am大埔區 #大埔墟 #大埔 #太和 #湘記 #下午茶 #雪菜肉絲米粉 #火腿奄列 #牛油多士 #熱奶茶 #炸雞髀薯條 #熱好立克 #1am1291 #1ambackup