2023-02-03
【大推💛 CP值高隱世居酒屋!款式多樣!母雞輸卵管你又食過未⁉️ 】#真香港美食圖冊推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●●———地方好舒服,有種去咗日本巷仔嘅隱世居酒屋咁🇯🇵 價錢唔貴,款式多樣而特別,味道亦中上,CP值高✨ 上菜速度快,而且店員有禮,體驗同觀感都唔錯,屬於「一定會推薦俾朋友」同「會回頭」嘅高質小店👍🏻 見到好多花樣嘅MENU唔知點入手,所以決定叫晒十大必食推介🌟 嚟試!🌟 豚肉節瓜波板糖(付月見)|$38/份推介❤️ 巨癲嘅心思之作‼️ 將豚肉同節瓜一層加疊再捲起形成波板糖,令每啖都係豚肉汁同肉香+節瓜嘅爽脆清甜感,一解豚肉嘅油膩感!單食已經好正,加埋醬汁同蛋液一併享用,咸甜嘅醬汁令味道再推高!🌟 雞皮墨魚滑|$38/串推介❤️ 特別之作‼️ 雞皮香脆可口,冇咩油脂同肥膩感👍🏻 包住微微彈口、味道好濃郁嘅墨魚滑,兩者估唔到咁夾!🌟 鹽燒原塊雞皮|$22/串推介❤️ 驚艷之作‼️ 超級無敵香脆、好似食緊薄薯片咁🤩 入口有少少雞油,但因為接近0肥膏同脂肪,所以冇咩油膩感✨🌟 焦糖青蘋果鵝肝多士|$88/份推介❤️ 青蘋果微微酸甜,一解鵝肝油膩感之餘唔會突兀!香軟、入口即化嘅鵝肝,配埋烤
#真香港美食圖冊
推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●●
———
🌟 豚肉節瓜波板糖(付月見)|$38/份
🌟 雞皮墨魚滑|$38/串
🌟 鹽燒原塊雞皮|$22/串
🌟 焦糖青蘋果鵝肝多士|$88/份
推介❤️ 青蘋果微微酸甜,一解鵝肝油膩感之餘唔會突兀!香軟、入口即化嘅鵝肝,配埋烤得香脆嘅多士,一絕🙌🏻
🌟 厚切鹽燒牛舌腩|$48/串
推介❤️ 超厚身!肉質軟熟、牛味濃郁!好食!
🌟 鹽燒A4宮崎和牛|$58/串
推介❤️ 眾款之中牛味最最最濃郁!一咬油脂喺口腔四溢,牛油香濃充斥住,好正!唯一係食咗2舊就少少膩感🤪
🌟 牛油果豚肉卷|$28/串
牛油果蓉好香濃,豚肉味唔係好出,但食到有種肉嘅脂香,整體冇咩違和感,幾特別!
🌟 提燈|$38/串
一開始以為係雞子,但原來係母雞嘅輸卵管、卵巢😱 食落唔似肉臟,似好乾嘅雞肉!個人唔太識欣賞,不過款式好特別,有興趣可以一試!
🌟 汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)|$38/串
推介❤️ 雞軟骨打碎攪勻於當中,令肉質好稔嘅雞肉有份咬口感👍🏻 咸甜交融嘅醬汁加埋蛋液,濕潤之餘令淡口嘅雞肉棒味道更昇華!
×××× 最後一款汁燒雞肝當日冇貨所以冇緣品嚐🥺 ××××
🍆 孜然燒蒜茸茄子|$36/條
推介❤️ 孜然+燒茄子一定係惹味定律!但冇諗過都會有驚喜!生蒜同炸蒜一齊將蓉香味推到高峰🔥 炸蒜嘅香口感更加為軟綿嘅茄子肉增添一份脆口,食過翻尋味👍🏻
🐚 清燒黃金螺(5粒)|$38/份
推介❤️ 鮮甜💯 鮮而不腥,甜而帶清,而且肉質好彈牙!
🐟 黑魚子蟹肉鱈魚乾(3件)|$48/份
推介❤️ 蟹肉同鱈魚都鮮甜味十足!黑魚子嘅爽脆口感加埋蟹肉軟綿感,連同魚乾煙韌感,三者毫無違和感💯✨
🍢 明太子雞腿肉|$28/串
雞肉嫩滑多汁,無皮啖啖肉,非常惹味!明太子份量不欺場,狂沾滿😽 少少咸,多滋味✨
🍢 柚子雞腿肉|$24/串
柚子幽香清新,加埋鹽味,感覺煥然一新!雞肉同上出色,嫩滑多汁!
🐟 鹽燒白鱔|$48/串
推介❤️ 魚厚、皮脆,冇骨啖啖肉!肉質實在,少少彈口,味道方面微帶咸香,覺得恰到好處🫶🏻 不過同行朋友覺得再鹹少少更好~
🌊 川燒活元貝|$58/隻
辣度為小辣左右,加埋蒜蓉好嗆口,好正🔥 粉絲吸晒味,元貝size略嫌較細,但肉質彈牙、多汁爽甜,唔錯!
🌊 芝士燒元貝|$58/隻
海量芝士、集咸香羶於一身!同樣地略嫌元貝肉少~
🌊 川燒活蟶子|$58/隻
推介❤️ 辣度係較客易接受嘅BB-小辣;舖面粉絲吸滿辣味,非常惹味🔥 蟶子肉質爽彈,鮮甜帶汁,大大隻,值回票價✨
🌊 蒜蓉燒蟶子|$58/隻
呢款粉絲反而唔太入味,但勝在超多蒜蓉👍🏻 蟶子同樣厚實、彈牙!如果食得辣嘅,會較推薦川燒!
🥚 焦糖鰻魚芝士玉子燒|$28/串
焦面好脆,入口覺得好特別!鰻魚厚肉,玉子亦好厚身,整體唔錯✨
🍨 最中餅配綠茶雪糕|$28/份
最中餅好薄脆,雪糕茶味唔算好出眾,好淡然;紅豆蓉單食略嫌甜咗少少,但連埋雪糕食就中和返👍🏻 整體好似食緊一個脆皮版嘅雪糕三文治😼
🍹 冷泡白烏龍茶|$18
大大杯抵飲,茶味幽香、解渴!正正常常!
🍹 Highball|$48
Whiskey味好出眾,酒味入口好濃、好香醇,嗜甜酒嘅朋友未必接受到🙌🏻 但如果唔係特別鍾意飲甜酒嘅,會覺得唔錯✨ 都幾大杯幾抵飲~