今日去咗尖沙咀一間叫「南대門BBQ 」嘅餐廳食晚餐,餐廳嘅職員大多數係講英文或韓文嘅姨姨,佢哋都會好熱情親切咁介紹有乜好食。餐廳環境寬敞,有好多張卡位同圓枱,適合一大班人聚餐。每張枱上面都有一個烏龜形狀嘅燒烤板,傳熱速度好快,放上去嘅肉類好快就燒得好香,而且店員得閒就會行過嚟幫手燒,非常好客。餐廳亦都會提供無限添加嘅韓式餐前小菜,包括辣泡菜、麻油芽菜、醃蘿蔔絲、涼拌生菜等等,鍾意食辣嘅朋友就唔好錯過啦!🍊牛肉拼盤食韓國燒肉一定要嗌韓牛,牛肉拼盤有肉眼、牛肋骨肉、肩胛肉同板腱肉,既有薄切,又有厚切,可以食到唔同嘅口感。而且全部都無預先醃過,食得出牛肉嘅原味,另外可以配合韓式辣醬、燒汁、蒜頭或餐前小菜一齊食,有另一番風味。拼盤配有一個用石碢上嘅韓式湯,可以揀泡菜湯或大醬湯,我哋揀咗唔辣嘅大醬湯,唱菜嘅時候熱辣辣,有濃郁嘅麵豉味道,配料有大蔥、洋蔥、豆腐同蜆肉。🍊豬五花肉一碟有三塊五花肉,每一塊1嘅豬肉、脂肪層同豬皮都層次分明,豬皮口感煙靭,豬肉質地結實。燒熟之後再用鉸剪切件,然後配上韓式辣醬、蒜頭、青椒同生菜一齊食,蔬菜中和咗豬肉嘅油膩感,韓式醬汁同配料令豬肉更惹味。📍尖沙咀金巴利道65-

🍊牛肉拼盤

🍊豬五花肉