2023-03-22
星期六同男朋友出旺角行街心血來潮想搵間火鍋食,見到呢間有好多個唔同鍋底又有幾種二人餐,就入咗去試試。二人餐方面最平嘅有4百蚊都唔洗,但因為想食椰子雞所以我哋選擇咗$656「滾得正」2人餐。 ———————————————🌟招牌椰子雞鍋(半隻雞)呢個椰子雞鍋真係不得了,一開始我見佢淨係放個空鍋係度真係一臉問號,點知佢轉頭就拎左成盤材料出嚟係我面前逐樣倒,先將馬蹄粒同椰子片放入去,跟住就係我面前張兩粒新鮮椰子同兩粒大椰青嘅所有汁倒入去,放埋半隻雞入去之後再開始煲,過程真係一滴水都冇加過。一邊煲嘅時候有幾次忍唔住開咗蓋去望望,果啲椰子味真係香到不得了,水滾後再焗5分鐘就可以開始食。每舊雞煮出嚟都非常嫩滑,而且仲有好香椰子味,佢地嘅豉油都有專燈安排味道比較淡,避免蓋過曬啲椰香。湯底方面真係每啖都係椰子水,飲到停唔到口。.🌟日本大元具2隻大元貝果名真係名呼其實,兩隻都好大隻,幫你片開兩舊都依然啖啖肉。.🌟手打四寶丸呢四寶丸都令我好驚嘆,粒粒都非常彈牙仲好足料,四寶分別係鯪魚球、牛肉丸墨魚丸同蝦丸。最令我回味嘅係墨魚丸,真係好好食,墨魚味好重,全粒都係墨魚嘅感覺。蝦丸同另外3隻比相對冇咁重味,可能
———————————————
🌟招牌椰子雞鍋(半隻雞)
🌟日本大元具2隻
🌟手打四寶丸
呢四寶丸都令我好驚嘆,粒粒都非常彈牙仲好足料,四寶分別係鯪魚球、牛肉丸墨魚丸同蝦丸。最令我回味嘅係墨魚丸,真係好好食,墨魚味好重,全粒都係墨魚嘅感覺。蝦丸同另外3隻比相對冇咁重味,可能調味上加咗胡椒有少少蓋過,但都係好值得推薦。
🌟手包鮮蝦雲吞4粒
每粒入面都有好大粒嘅鮮蝦,皮薄餡靚!
🌟美國安格斯板眼
完全冇諗過2人餐都可以有咁大份牛,份量超多而且真係高質牛肉。
🌟脆肉鯇骨腩
每舊都係厚切,肉多骨少,每舊咬落都啖啖肉。
🌟即炸紫菜響鈴
唔係講笑真係即炸出嚟,上台果下熱辣辣香味出曬嚟,仲要每舊都好大舊,放落個鍋一秒即食都依然係超香脆。
🌟皇帝菜
出面好少火鍋餐會配皇帝菜,因為皇帝菜始終唔係一個大眾偏愛嘅蔬菜,但我想講皇帝菜真係同呢個椰子雞鍋天生一對,啲菜煮完之後吸曬個椰子湯真係好鮮甜好好味。
🌟讚歧烏冬
呢個讚歧烏冬係比較幼身果種烏冬,一開始仲覺得有啲少,不過成餐食落其實好夠好飽,提提大家記得唔好煮太耐!
🔸整體評價🔸
呢間真係十級推薦,基本上係一定會再幫襯,香港真係好少有咁高質嘅椰子雞煲,真材實料之餘仲要每個配菜都用心製作,從外表到味道一啲都唔馬虎。我見佢本身都真係有好多套餐選擇,價錢豐儉由人,提提大家每位需要另外收$18醬油費。