2018-09-15
今日去開九龍灣探親戚,想搵個地方探個三點三,於是就黎到淘大搵食啦~但係今日係星期六,真係無乜坐得舒服嘅餐廳有下午茶餐。就係依個時候,我地經過茶木啦,發現居然有下午茶餐,仲要有好多選擇,而且價格相宜。我地三個人入去,侍應好好咁安排我地左六人嘅大卡位,坐得好舒服,第一印象已經加分!由於今日無食lunch,所以我地今次叫左台式雞蛋肉鬆起司捲餅、冬菇貢丸新竹米粉,同埋招牌菜紅燒牛肉麵。首先講下台式牛肉麵,一上菜嘅時候已經俾佢啲芫茜吸引住啦。真係滿滿嘅芫茜,滿滿嘅愛!個麵底係用左幼身嘅麵,掛湯得黎有不失咬口。最重要係下午茶時間,午餐份量,絕無欺場!至於冬菇貢丸新竹米粉,由於親戚已經急不及待已經食緊嘅關係,所以就無影到。不過個貢丸係幾彈口幾juicy嘅。依個台式雞蛋肉鬆起司捲餅裡面捲住嘅係邪惡!!滿滿嘅肉鬆、滿滿嘅沙律醬,點會唔好食呢?正所謂要吹水,首先要有野飲(我,2018)。依家就等我講下啲野飲啦!每一份下午茶餐都附送一杯特定野飲,但係選擇唔多,於是我地就加7蚊轉menu上面嘅其他野飲。首先係黑糖枸杞牛蒡茶。雖然話有黑糖,但係其實唔會太甜,牛蒡味都幾出,鐘意藥材味嘅人應該會鍾意。然後係桂圓紅棗
但係今日係星期六,真係無乜坐得舒服嘅餐廳有下午茶餐。
然後係桂圓紅棗茶。相比之下,依個茶比較甜,係好典型嘅味道,好滋潤。
至於另外一杯熱黑糖珍珠奶茶(走甜),由於無咩特別,所以就唔影啦。
就係咁,一個愉快舒服嘅下晝就過左啦~