【深水埗區】【金園茶餐廳】之前講到喺蒙古做嘢識到香港朋友,佢知我做 foodie 嘅,所以都喺對話裡面包含好多飲食嘅元素。嗱又咁講吖,好多嘢都係講吓是非嘅啫,呢啲嘢又冇理由擺上枱面講,所以都係講返我哋做過嘅飲食交流咪算囉,係咪。咁大家見到呢間係茶記嚟,就知我哋講親啲都係比較市井啲嘅飲食文化。香港呢個地方都係經歷咗好多年嘅拼搏,加上民智上比鄰近地區早發展,所以先有今日嘅煇煌。其實當年嘅平民百姓,咪又係由呢啲唔起眼嘅茶記養大。嚟到長沙灣呢間金園,都係經典嘅格局,不過感覺佢哋裝過吓修,有啲新淨。叫咗個 $45 嘅「全日經典麵餐」,加 $8 轉「香煎雞扒麵」,都幾大碗,配菜仲有「火腿奄列」,不過整到好薄,隻蛋略嫌唔夠生、唔夠滑。加 $2 轉嘅「牛油多士」幾好食,呢塊包似樣,牛油亦都好香。餐飲飲「熱奶茶」,都係好飲嘅。之後用 $14 叫埋「鮮牛油菠蘿包」,個菠蘿油叮到硬晒,唔得。夾埋 $69 埋單,價錢可以啦,下次點都要食「酥皮蛋撻」至得。。。(地址:長沙灣青山道314號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food

(地址:長沙灣青山道314號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #長沙灣 #金園茶餐廳 #茶餐廳 #全日經典麵餐 #香煎雞扒麵 #火腿奄列 #牛油多士 #熱奶茶 #鮮牛油菠蘿包 #菠蘿油 #酥皮蛋撻 #1am1199 #1ambackup
2023-10-22