2023-08-23
去西灣河,我相信多數人都係去太安樓掃街。但夏天太熱之下,始終都想搵個餐廳舒服坐低食野。經過見到呢間餐廳裝修顏色好鮮艷,而且之前聽過朋友傾偈講過呢一間餐廳既名- 李家,就吸引左我入去試下啦。餐廳好闊落,設計簡約,但不停播住呢期潮流既韓國歌,即刻覺得我已經融入左係一個韓國既餐廳咁🇰🇷🙈前菜: 沙律 & 蘿蔔 。蜂蜜蒜蓉炸雞 ($208 +$10 無骨)係餐廳recommend既炸雞之一一尼已經即刻聞到大浸蒜蓉混合左蜜糖既香味,而炸雞份量好多,大約15+隻炸雞左右😍即使炸雞表面佈滿厚厚既蜜糖,但炸雞既表皮都係好脆口,而裏面雞肉好嫩滑,外脆內軟食落感覺整體比較甜,但如果鍾意蒜味重啲既你,炸雞表面有蒜蓉碎,如果再想加強蒜味,亦可以係炸雞旁邊夾埋大大粒蒜頭粒一齊食,但餐牌果然冇介紹錯,呢個炸雞真係不得了👍🏻。芝士雞蛋卷 ($128)雞蛋卷整得好完美,而上面佈滿左茄汁同芥末醬,食落甜甜酸酸,芝士味都幾濃,而且蛋好滑身。可惜我打卡打得太耐🫠搞到芝士錯過左可以拉絲既時刻。年糕餃子湯 ($98)清清既牛肉湯做底,有幾隻大既豬肉白菜餡既餃子,餃子皮好薄,而且餡好足料👍🏻 而湯既底有好多圓型薄片年糕,好彈牙,
前菜: 沙律 & 蘿蔔
。蜂蜜蒜蓉炸雞 ($208 +$10 無骨)
係餐廳recommend既炸雞之一
。芝士雞蛋卷 ($128)
。年糕餃子湯 ($98)
清清既牛肉湯做底,有幾隻大既豬肉白菜餡既餃子,餃子皮好薄,而且餡好足料👍🏻 而湯既底有好多圓型薄片年糕,好彈牙,整體好飽肚
回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$244.2)
環境質素: ☘️☘️🍀
* 李家 (筲箕灣道) (西灣河)
西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
同類餐廳 #cocofood_韓國菜 #cocofood_炸雞
同區餐廳 #cocofood_西灣河
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈