2023-06-12 592 瀏覽
【灣仔區】【金福餐廳】有時會因為工作需要,需要喺金鐘嗰邊放飯,但係嗰邊食嘢都比較貴,所以愈行就愈近灣仔嗰邊。有次行到喜帖街近合和嗰邊,見到呢間明明係茶餐廳,但大大隻字寫住咩山東雞。道歉哥最中意食山東雞,入去食一次睇吓。點知入到去發現原來佢真係只係一間普通茶記,只係多咗粉麵咁解。見到佢哋有魚麵套餐,個 menu 熟口熟面我懷疑係個魚麵 sales 幫手整埋嘅。用 $51 叫咗碗「炸魚腐雞翼魚麵」,個炸魚腐同雞翼都非常一般,冇感覺。最想講嘅係個魚麵,大家都知我耐唔時都會食吓因為都有啲中意食,所以都會有啲要求。今次呢款只係魚味烏冬咁,完全唔係平時魚麵嗰個質感,合埋眼食都未必食得出係魚麵呀。加 $2 飲「凍檸茶走甜」,正常茶餐廳水準。都唔知仲有冇下次嘅機會,就叫埋 $48 嘅「招牌四寶淨食」嚟睇睇啦,有自製牛丸、自製魚蛋、特製墨丸、招牌蝦卷,有蝦卷係特別嘅,其他幾款就 okay 啦,感覺好過頭先嗰碗。咁樣加埋就剁咗我 $101,做真 foodie 係慘架啦。。。(地址:灣仔皇后大道東133號地下)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #fo

(地址:灣仔皇后大道東133號地下)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #金福餐廳 #茶餐廳 #炸魚腐雞翼魚麵 #凍檸茶走甜 #招牌四寶 #自製牛丸 #自製魚蛋 #特製墨丸 #招牌蝦卷 #1am1048 #1ambackup