去食過好多泰國野,不過無諗過原來泰國菜都可以烤肉+火鍋,仲可以一次過實現!❣️呢到有香港比較少見嘅「泰豬鍋」(Mookata),即係烤肉+火鍋同時有,當然最緊要三五知己在一起食💖😆❣️每晚定時都有live band,邊食邊聽歌,好chill🔥泰豬鍋燒肉拼盤mookata $298(個人覺得好令人難忘,因為2旁湯底超正同真材實料😋)1. 湯底🍲香茅椰汁雞湯:推介!係超級rich texture,滿滿鮮雞湯味,奶香濃得來唔會膩口🍲新鮮椰青雞湯:真係用上原個新鮮椰青,倒出來時有粒粒椰青肉,好清甜2. 小火山經典泰豬鍋拼盤- 豬肉食材好講究,有北海道豚肉眼、伊比利亞黑毛豬梅花肉、波蘭無骨豬腩、手切豬頸肉- 片片肉紋理分明好新鮮,特別鍾意伊比利亞黑毛豬梅花肉、烤過後好滑身香口,滿滿豬肉香- 手切豬頸肉亦好適合用來烤,外層香脆,內裡滿滿肉汁- 建議北海道豚肉眼可以放落去湯底煮,會吸曬湯底精華,甜甜地好正3. 小火山自製泰式醬- 有4款,辣度不一,但都好清新解膩🥬溫泉蔬菜拼盤- 入面超多菜款,泰國肥芽菜,用來吸收湯底精華一流🌟 手打蝦丸(4粒)$48- 好彈口,放落去香茅椰汁湯底更甜香🌟 迷你響鈐卷$4

🔥泰豬鍋燒肉拼盤mookata $298
(個人覺得好令人難忘,因為2旁湯底超正同真材實料😋)

1. 湯底
新鮮椰青雞湯

2. 小火山經典泰豬鍋拼盤
小火山經典泰豬鍋拼盤

- 手切豬頸肉亦好適合用來烤,外層香脆,內裡滿滿肉汁

3. 小火山自製泰式醬
- 有4款,辣度不一,但都好清新解膩

🥬溫泉蔬菜拼盤

- 入面超多菜款,泰國肥芽菜,用來吸收湯底精華一流

🌟 手打蝦丸(4粒)$48
- 好彈口,放落去香茅椰汁湯底更甜香

🌟 迷你響鈐卷$48
- 係品嚐湯底清甜之選😆

另外仲有其他泰式食物:
🍤 手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58
手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁

- 下面多士好香脆,個人建議點上糖醋汁更滋味開胃

🥭蝶豆花芒果糯米飯(2件)$38
蝶豆花芒果糯米飯

- 好似壽司咁精緻,配軟香糯米飯,甜度適中

🍉 釘Moo扮沙冰$88
釘Moo扮沙冰

- 用上原個西瓜,飲落去好清甜,烤肉後飲,感覺好refreshing

有機會再同朋友在一起去❤️
新鮮椰青雞湯