2024-08-21
對素食餐廳嘅印象都仲係留喺上一個世紀嘅印象,儘管現在已經有唔少餐廳有新嘅素菜演繹方式,我都顯得一知半解。喺元朗起家既素食餐廳「Vegmind」踩入鯉景灣SOHO區,為港島東添加素食新血🤪🩸SOHO區個感覺一向都唔平,但係呢度一個set,大概係百零蚊已經有交易,已經包含咗好出色嘅前菜+飲品👍前菜中「紫薯淮山丸子桂花汁」,桂花用慢煮浸泡,一口下去淡淡既桂花糖香加上紫薯🍠,甜而不膩,建議一啖分開幾次食,係非常有層次嘅前菜!「自家製麵包」🥯,店主話我哋今日唔好彩,今日只係最普通嘅麵包,佢哋會隨着自己嘅Menu,更換為 菠蘿包、紅豆包等等既款式。雖然今日嘅包就係比較普通,但係用料一啲都唔簡單,佢哋係用咗自家製嘅湯種麵包焗製,內里柔軟濕潤,平凡又帶點驚喜🤪「黑松露香蒜香辣意粉」、「純素炸魚薯條 配蜜糖芥末醬」,呢兩個Main各有特色。前者用左黑松露粉加松露烹煮,簡直是味蕾的盛宴,配合炸蒜片提香,菇類爆炒,三者完美結合,每一口都是滿滿的幸福感,絕對值得一試👍後者「純素炸魚」同真嘅魚柳口感分別唔大,我就好好奇問店主,究竟魚柳係用啲咩製造出嚟,點解口感可以咁似?佢同我講係用大豆製造,將食物拆解,合併而成
後者「純素炸魚」同真嘅魚柳口感分別唔大,我就好好奇問店主,究竟魚柳係用啲咩製造出嚟,點解口感可以咁似?佢同我講係用大豆製造,將食物拆解,合併而成😱
今次小食/主食,分別有三種唔同嘅醬「蜜糖芥末醬 」、「芫荽醬」、「素千島汁」,第一次發現素食嘅西式醬係咁有趣😆店主透露,部份醬料係用咗腰果做底醬Remix唔同醬料出嚟🤯完全刷新咗我思維🫡
「燕麥香脆蘋果金寶」,平時自己都有喺屋企整過,多數就用紅蘋果製造,呢度反而就選擇咗青蘋果作為基調,追求不飽膩嘅感覺,刻意沒有配上雪糕,反而加配一杯素奶,更加入燕麥讓口感更加豐富👍
呢一餐整體嚟講個觀感係非常之好,侍應熟書,每一種食物,佢都係可以講出佢點樣製造,除咗食物本身,更加似係一個藝術品,創意分子料理,聽佢講由唔同物料轉化成一件新式嘅素菜,係一個非常有趣嘅體驗🤩👍
另外有大量Signatures菜式,「素窩蛋免治牛肉煲仔飯」、「招牌素牛肉漢堡」、「提拉米蘇咖啡」未試,感覺可以返兜幾次🤣
\ 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 /
𝘗𝘶𝘳𝘱𝘭𝘦 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘠𝘢𝘮 𝘉𝘢𝘭𝘭. 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰. 𝘋𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘚𝘰𝘶𝘱. 𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘥
紫薯淮山丸子桂花汁|清酒串串茄|餐湯|自家製麵包
\ 𝙈𝙖𝙞𝙣 /
✣ 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘈.𝘖.𝘗. 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢|黑松露香蒜香辣意粉 $138
✣ 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘍𝘪𝘴𝘩 & 𝘊𝘩𝘪𝘱𝘴. 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘔𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨|純素炸魚薯條 配蜜糖芥末醬 $138
\ 𝙎𝙣𝙖𝙘𝙠 /
✣ 𝘊𝘰𝘳𝘪𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 & 𝘊𝘰𝘳𝘪𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨|芫荽法式薯條 配芫荽醬 $58
✣ 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘉𝘢𝘭𝘭, 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘛𝘩𝘰𝘶𝘴𝘢𝘯𝘥 𝘐𝘴𝘭𝘢𝘯𝘥|鬆脆薯寶 配素千島醬 $58
\ 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 /
✣ 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘊𝘢𝘧𝘧𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦|焦糖脆脆咖啡 +$20
✣ 𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘊𝘢𝘧𝘧𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦|開心果咖啡 $48
\ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 /
✣ 𝘖𝘢𝘵𝘴 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘶𝘮𝘣𝘭𝘦 |燕麥香脆蘋果金寶 $78
✣ 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶|純素提拉米蘇 $88