喜記避風塘炒辣蟹- #銅鑼灣細細個婆婆帶我搭船去食銅鑼灣避風塘 嘅 船上大排檔, 大個帶返佢嚟食 雖然已經無咗船上食的環境風味,但食材味道依舊令人回味! 兩個人叫咗個二人餐, 由前菜 海鮮 時蔬 到粉麵 有齊晒, 好啱同長輩嚟食!【前菜-醉鮑魚】煎炒煮炸 都食過,唯獨未試過冷盤!花雕酒味相當香濃, 酒香充斥口腔, 後勁有鮑魚的鮮甜, 酒味香甜, 不會喧賓奪主!【豉椒炒蜆】食大排檔小炒又點可以唔叫炒蜆, 份量相當驚人,足夠4人分享, 蜆肉鮮甜 帶微辣,炒得夠惹味!【避風塘炒辣蟹】主角嚟喇,我係超級蟹粉絲, 正宗避風塘炒蟹好多年無食。上菜嘅時候炸蒜香氣撲鼻,新鮮肉蟹即叫即炒,辣度可以自己選擇,想食到蟹肉嘅鮮味建議叫小辣 剛剛好。 蟹嘅Size大過我個頭呀!淨係蟹鉗已經有手掌咁大,啖啖肉,夠鮮甜 ! 配埋炸蒜同辣椒食夠惹味! 【避風塘炒河】河粉炒得條條分明,配埋蟹肉同炸蒜食好正!芽菜夠爽口!【蒜蓉炒時蔬】超有鑊氣,蒜蓉香味比油麥菜吸晒!
喜記避風塘炒辣蟹- #銅鑼灣

【前菜-醉鮑魚】

【豉椒炒蜆】

【避風塘炒辣蟹】

【避風塘炒河】
河粉炒得條條分明,配埋蟹肉同炸蒜食好正!芽菜夠爽口!

【蒜蓉炒時蔬】
超有鑊氣,蒜蓉香味比油麥菜吸晒!
2019-12-20
慶祝紀念