2024-09-13
之前放假無咩做,就去咗愉景灣閒逛加食嘢。星期六嘅愉景灣人流唔多,等車搭車都好輕鬆舒服。之前試過星期日入去,人超多~今次試咗間土耳其餐廳,網上睇相,被佢手臂咁長嘅PIZZA吸引咗,另外見到有自家製的土耳其雪糕,所以就決定食。環境方面,最吸睛的餐廳設有二人心形座位,啱晒情侶打卡。餐廳有室內及室外用餐區,環境舒適,空間感充足,週末假期朋友或家人嚟呢度都唔錯,我哋當日都有一班外籍人士聚餐呢。談回食物,MENU上面選擇多,只係PIZZA我哋都有3款想試,奈何空間同QUOTA都有限,根本無可以試晒,最後就揀咗其中一款。Hallomi Salad香烤乳酪蔬菜沙律 $88呢款沙律好特別,上面有3大塊烤過嘅芝士。佢嘅口感就類似豆乾,但係多少少咬口,同埋濕潤啲。食落同埋有淡淡芝士嘅味道,鹹鹹地咁個人幾鍾意。配上新鮮嘅沙律菜好開胃又健康。Sac Tava土耳其燉牛肉鐵鍋 $158呢個燉牛肉鐵鍋份量只係一人份,但真係超多,一個人有咩可能食得晒。因為用用鐵鍋整,嚟到嗰陣,香氣四溢,牛肉香、芝士香、蕃茄香同飯香,未食已經流晒口水!牛肉用咗唔同香料、加埋洋蔥、青椒、蕃茄等配料,零舍惹味,超好送飯。Mevlana P
Hallomi Salad香烤乳酪蔬菜沙律 $88
Sac Tava土耳其燉牛肉鐵鍋 $158
Mevlana Pide 土耳其披薩 $138
土耳其特色薄餅形狀好似船咁,好特別,長過我手臂,打卡一流。我哋呢個薄餅揀咗羊肉,所以船身盡是羊肉碎同芝士。餅底薄身,外皮似焗熱嘅歐包咁酥脆。雖然薄,但口感都保持有咬口。你睇,中間嘅氣孔~~羊肉加芝士,不乏羶味🐑,但可接受。羊嘅油脂配上不突兀嘅芝士,互相融合產生嘅化學效果,真係令人食完一塊又一塊~呢款土耳其經典船型Pizza,真係值得一試!!
Turkish Coffee $68
嚟之前有上網見過土耳其咖啡沖煮嘅方式好特別,首先將咖啡粉放入銅壺,然後放銅壺喺沙堆上面遊走加熱。當咖啡煮沸時,店員就把湧上來的咖啡倒出,然後繼續加熱,反覆沖煮而萃取出精華。第一次見到咁樣沖咖啡,感覺好新奇~
Baklava with ice cream果仁蜜餅跟開心果雪糕 $88
呢度嘅甜品幾特別,坊間少有。因為最近開心果大熱,所以我都叫返個開心果甜品~果仁蜜餅嚟到時仲係暖嘅,口感又鬆又脆,上面淋有少許蜜糖同開心果碎,好有層次感。配埋個雲呢拿味雪糕一齊食,有種冰火冷熱交融嘅感覺,完全係多重口感同味蕾享受。本來係開心果味雪糕,但最初畀錯咗,所以事後店員送返一球開心果雪糕畀我哋,好開心!
土耳其雪糕同平時雪糕口感唔同,感覺好似比較重身同埋濃稠,我哋仲發現佢原來可以微拉絲XD好有趣~之後GOOGLE返先知道,原來傳統土耳其雪糕會加入蘭莖粉,從而增加黏稠度,令到小販拉長雪糕時不易斷開,今次長知識!