2023-05-08
又係尼中環呀🙈SOHO區美食多大家都知,今次同一班姊妹約埋一齊brunch,順便談談心餐廳係中環街市一路直上,就可以去到👍🏻搭半山電梯去都得餐廳係簡約既風格,幾張高枱與低枱,由於會控制餐廳人數,所以食起尼都屬於有自己私人既空間去傾偈,而且餐廳服務員服務好好👍🏻👍🏻我recommend ⭐️Brunch set ($428/pp)+$75 可以有杯house sparkling/ white/ red +$108 可以有杯 champagne of the dayStarters (每人都可以試哂三款)。Signature oysters ⭐️⭐️生蠔好新鮮,每一隻都有手掌咁大,但原來餐廳會顧及女工既禮儀,一隻大既生蠔殻裹面係有兩隻細生蠔😍生蠔上面伴隨住青瓜&濃縮左既西瓜,西瓜超級甜,入口清新清甜,而後尼蠔既creamy味湧返岀尼👍🏻。TUNA TARTARE ⭐️係一個吞拿魚tar tar,當中有唔少細細粒既吞拿魚肉,而上面放滿無花果& egg yolk,本身仲以為係芒果😂食落好鮮好有口感。GRILLED CHEESE WITH WILD MUSHROOM ⭐️⭐️呢個好特別,多士有烘底,而中間有
餐廳係中環街市一路直上,就可以去到👍🏻搭半山電梯去都得
我recommend ⭐️
Brunch set ($428/pp)
Starters (每人都可以試哂三款)
。Signature oysters ⭐️⭐️
。TUNA TARTARE ⭐️
呢個好特別,多士有烘底,而中間有烘乾左既蘑菇,好脆口亦好甜,而且再夾埋暖既burrata chesse,外脆內軟既感覺好好味👍🏻👍🏻👍🏻
食完前菜,我都已經有4成飽啦😂
Main (四選一)
。CARABINERO XL (+$228) ⭐️⭐️⭐️
‼️需要提早預留‼️
呢個係超級超級好味😍
Risotto既主角係係中間有手掌咁長既紅蝦,蝦頭既膏多到溜岀尼😍而且蝦肉好彈牙
而risotto由好濃郁既龍蝦湯熬製而成,佢比外面既risotto更多汁,而佢既飯煮得比較軟身,蝦肉同飯一齊食起尼,海鮮氣味&味道都十足!
💯💯💯💯💯
。JAPANESE SNOW CRAB SOUFFLÉ OMELETTE (+$128)
第一次見梳乎厘奄列,侍應拎到上尼先會再淋魚子醬上尼,而切開奄列既時候,佢同梳乎厘一樣咁鬆軟😍而裹面既雪蟹配合埋魚子醬,令整體都好香
。LOBSTER & SCALLOP ROLL ⭐️
呢個主菜相比頭先前兩個主菜份量就細少少
麵包都有烘一烘,幾脆口,而龍蝦&帶子切得細細粒,混合埋沙律醬,都好fresh,而且易入口
Drinks
。champagne of the day
正常香檳味道
DESSERT (只得一個選擇)
。CHESTNUT MADELEINES ⭐️⭐️
甜品每人都可以有兩塊,雖然冇好多種甜品選擇,但呢個甜品值💯
MADELEINES呈上既時候,即使我哋影相影左差唔多5分鐘,佢仍然都係暖身👍🏻疑似開嘅時候佢既chestnut蓉係會流出尼,而且好香好甜,好足料
回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(人均消費$720)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀
* Bar Bleu (中環)
中環士丹頓街9號地舖
同類餐廳 #cocofood_西餐 #cocofood_法國菜
同區餐廳 #cocofood中環