5天前
今次同朋友嚟到旺角呢間餐廳,餐廳OpenRice號稱E出口步行20秒就到(笑),雖然行超過20秒,但都真係好就腳呢!見到餐廳嘅放題A餐「經典-三重新鮮刺生江洋盛宴」自選2小時HK$308,就決定入去拆餐勁。最後,我哋揀嘅A餐有共77款食物,女仔胃口嚟講都未必試得曬~如果想試多啲款式,仲有另外3個餐揀,最多有成128款食物任你食😍✨A餐有共15款刺生選擇,主打油甘魚、三文魚及北寄貝,個人覺得三文魚同阿根廷赤蝦都十分出色,肥美新鮮!另外,比較特別嘅係呢款「衘‧泰の味冷鮑魚」,冷鮑魚配上泰式醬料,肉質鮮嫩彈牙,風味十足🫶🏻✨而壽司款式多樣,加加埋埋都成27款 ,包括6款經典壽司、6款經典火炙壽司、4款經典創作精選、3款經典手卷、3款經典軍艦及5款經典卷物。見佢刺生果款冷鮑魚咁出色,而經典創作精選上又出現咗一款比較特別嘅「鮑魚黑松露魚生撻」,就即刻叫咗嚟試吓,結果飽魚都係咁好味,打開鮑魚仲見到塊醬汁三文魚添~配埋甜甜嘅蛋撻皮好特別😆✨除咗刺生及壽司外,串燒及燒物都係放題必食!我一個人就食咗2串鹽燒雞軟骨,而鹽燒雞翼同芝麻雞翼我都試勻曬,最後都係芝麻雞翼勝出,咬開仲有啲肉汁!蒜蓉燒生蠔都好驚喜,
除咗刺生及壽司外,串燒及燒物都係放題必食!我一個人就食咗2串鹽燒雞軟骨,而鹽燒雞翼同芝麻雞翼我都試勻曬,最後都係芝麻雞翼勝出,咬開仲有啲肉汁!蒜蓉燒生蠔都好驚喜,上枱時熱辣辣出煙,似啱啱燒好。薄燒牛肉都記得要點,出面食都唔平㗎🫢✨
食到咁上下,到甜品同生果時間啦!雖然佢外面有勁多雪糕雪條選擇,但我就想試吓佢要落單嘅韓國紅豆鯛魚燒、燒有機菠蘿、猫山王榴槤炸彈及馬來西亞極品榴槤。鯛魚燒外皮微脆,咬開煙煙韌韌,仲有好多紅豆餡。燒有機菠蘿香甜多汁,放題必食。猫山王榴槤炸彈嘅榴槤餡就偏流心,如果想食榴槤,不妨試吓佢嘅馬來西亞極品榴槤,大大舊,香噴噴,食多幾舊性價比都返曬嚟😋✨