2024-01-18
【🥢棋子燒鵝|燒鵝髀與二人餐之爭】棋子燒鵝近年開到成行成市,好多朋友都讚好味,今晚心思思想食燒味,入到去諗咗好耐,原隻燒鵝髀好吸引,定係食個二人餐好呢?最後食咗…....✌🏻二人餐✌🏻🍗燒鵝例牌比心我想像中大碟,皮下脂肪比例好好,唔會成層肥膏,咬入口有好香嘅特色煙燻味,肉質幾嫩滑易咬口,有別其他食入口柴皮到咬唔開。食燒鵝一定要夾酸梅醬,通常都係透明袋仔,味粉咁細包,要慳住點,又唔好意思點勁多。今次有突破性發展,係枱上面有成枝裝嘅酸梅醬俾客人任唧!..🍗燒腩仔例牌傳統燒肉感覺豪邁奔放啲,肉質較粗,味較言。今次食嘅係燒腩仔,就好似溫文爾雅嘅小鮮肉咁,多咗層baby fat ,燒腩仔皮薄但燒得好脆口,點少少芥辣食,好惹味!🍗瀨粉二人餐可以自選飯、瀨粉、米粉,我二話不說就係揀瀨粉,瀨粉滑潺潺,但的確係燒味嘅神隊友,和燒鵝特別夾。🍗油菜燒味多數都係配菜芯,呢度菜芯又幾好食,中和返燒味嘅肉膩感覺。..🍗湯或飲品二人餐可以自選中湯或飲品,我哋就揀咗中湯與凍檸茶,中湯材料好足,仲煲得好夠火喉,凍檸茶可過不失。下次一定要食佢嘅全隻燒鵝髀先得!
最後食咗…..
✌🏻二人餐✌🏻