2023-09-07
有朋自遠方來的話,呢間餐廳滿足晒你嘅要求!外國朋友嚟到香港,一直好苦惱帶佢食咩先地道,對方又講到明唔想要大排擋嘅環境,可能以前返U個陣食宵嘅環境嚇親佢啦!💡二人餐 $192 (兩款小菜 + 例湯 + 白飯) + 套餐加配飲品($11) 💡魚香茄子煲追求溫度嘅我,見到個煲仲滾緊,茄子份量好多,軟硬適中,個人唔鍾意食太硬身。鹹魚味唔算好出,冇嚇親朋友仔,但肉碎炒得好香,呢一道菜真係勁好送飯。🥘💡台式三杯雞三杯雞同樣以熱鍋上,真係好貼心,因為好難食得快,凍咗又會影響味道同口感。三杯雞食到黑醋味,再以甜調和,醬汁送飯一流。雞件大細剛好,走過油,所以外面焦香,內裏有肉汁又嫩滑。💡特級西班牙黑毛豬叉燒皇飯 $99見到地下櫥窗嘅燒肉,點可以唔叫返碟燒味飯,黑毛豬肉質鮮嫩多汁,肥瘦得宜,唔會成口油又唔會過柴,外層燒得蜜香味濃,配上豉油飯,吸埋叉燒嘅油香,將叉燒飯推上一個層次,每一啖都咁好食。呢間環境舒服,重點係地段超方便,銅鑼灣C1出口正對面,1樓仲有街景可以睇。選擇方面先係重點,價錢唔會貴到中菜館咁,但地道菜款式多到由燒味,小炒、鐵板扒飯、港式漢堡,至下午茶小食,應有盡有。🔥
💡魚香茄子煲
💡台式三杯雞