2021-08-20
趁著香港電車免費乘車日,跟朋友、小孩一起乘搭西行線走到堅尼地城。地鐵站附近有不少特式的餐廳,我們選了「Happy Shack」用餐。餐廳外圍放了幾張餐桌,讓主人可帶著寵物進餐。而且空間頗大,即使是較大型的寵物也能有足夠位置走動。走進餐廳,可見其高樓底設計,空間感十足。店內以旅遊主題佈置,一邊牆身用上莫斯科機場景色作佈置,另一邊則用上三款不同時區的大鐘,令人置身旅遊氛圍當中。🚩川味麻辣龍蝦汁大蝦意粉$118|餐茶|LUNCH SET✣ 朋友不喜吃辣,也驚呼好味!川味麻辣聽落嚇人,餐廳的麻辣,只麻不辣!麻味極為香濃,甫上檯已經香氣撲鼻!龍蝦汁沾滿意粉,配上麻辣醬汁,極為好味👍🚩香辣牛肉菜脯芝士薄餅$88|餐茶|LUNCH SET✣ 香辣牛肉其實一啲都唔辣!反而牛肉以香料醃過,配上菜脯、芝士,出奇地合襯!薄餅底非常鬆脆,香辣牛肉、菜脯、芝士吊出咸香感。而且粒粒分明的菜脯更為整體添上口感,完美融合於薄餅當中。🚩啤酒烤脆皮豬手|配精選薯菜$148✣ 大大話食過不少烤豬手~餐廳的烤豬手,難得稱為極高水準!豬手即叫即烤,豬皮脆身煙韌,肉質腍身嫩滑,難得一見的高品質之選!侍應稱,豬手要用
🚩川味麻辣龍蝦汁大蝦意粉$118|餐茶|LUNCH SET
🚩香辣牛肉菜脯芝士薄餅$88|餐茶|LUNCH SET
🚩啤酒烤脆皮豬手|配精選薯菜$148
✣ 大大話食過不少烤豬手~餐廳的烤豬手,難得稱為極高水準!豬手即叫即烤,豬皮脆身煙韌,肉質腍身嫩滑,難得一見的高品質之選!侍應稱,豬手要用一天時候準備,價錢極為抵食,難怪經常沽清!
🚩KIDS SET A $68|黑松露雞肉意粉|炸雞翼(2隻)|蒜茸包|啫喱糖|果汁
✣ 小朋友有兩款套餐可選擇。SET A 有小朋友鐘意既蜜糖炸雞翼同蒜茸包,蒜茸包卜卜脆之餘,仲非常香口,啫喱糖唔係太甜,小朋友見到超開心!餐飲包一杯果汁,有蘋果汁/橙汁可以揀。
🚩DAILY SOUP+$10|南瓜湯
✣ 南瓜湯用上新鮮南瓜製作,南瓜打得細滑,冒煙式熱辣辣上檯。
🚩DAILY DESSERT+$20|北海道牛乳燉蛋白
✣ 口感同焦糖燉蛋一樣,換上北海道牛乳同樣好味!
❥ 提外話:提起小朋友套餐既蜜糖炸雞翼超級好味,侍應話星期一至日,下午3pm-7:00pm有任食四小時雞翼放題!!!(仲要有5隻味揀),包一杯啤酒/汽水!仲另外提我地,晚上六點後有新開張優惠,全單7折!一定會再黎食!