今次就將晚餐交托俾樂師傳主理🧑🏻‍🍳🍣 由於食咗好多味餸,相片太多,無法喺一個食評出哂,會分2個食評介紹,分界線係⋯食到第幾味餸我會忍唔住開枝酒呢😆🍶飲食記錄:小食 (烤魚):佐酒頭盤(飲食次序: 右下-左下-上): ⑴燒目光魚:很香口,魚皮焦香,肉質細滑,佐酒小食🍶;⑵漬鮟鱇魚肝:鮟鱇魚肝以豉油漫煮製成,唔單止僻除咗魚肝嘅腥味,仲令到魚肝帶甜🧡;⑶ 北海道鱈魚白子:白子表皮順滑,入口略帶即溶口感,味道相當澎湃,食得比較清淡嘅我有啲唔慣😅要撈埋海藻食鰝鰈魚:鰝鰈魚嘅魚肉略嫌有少少韌,魚邊則經過火灸帶輕微溶化口感。鰝鰈魚配以食用花及魚肝豉油食用。食用花為鰝鰈魚帶嚟清新嘅味道。魚肝豉油嘅魚肝比鮟鱇魚肝味道濃更多,因此真係要浸住豉油食😅北海道生蠔:生蠔肉身肥美,而佢嘅嘅金屬味同海水味唔算重,調味相當清新,以柚子汁、青檸汁及嚟自沖繩嘅海葡萄調味作點綴,略嫌唔夠凍(可能我影相影太耐😅)北海道牡丹蝦餃:餐廳好細心,問過朋友有咩唔食先製作我地嘅omakase,由於朋友唔食蠔,所以樂師傳為佢準備咗北海道牡丹蝦餃,餃子皮以米紙代替,幾有新意(無食,供圖作參考)(親子?)北海道香箱蟹:香箱蟹即係松葉蟹蟹乸

飲食記錄:

小食 (烤魚):佐酒
烤魚小食

頭盤(飲食次序: 右下-左下-上):
頭盤

⑴燒目光魚:很香口,魚皮焦香,肉質細滑,佐酒小食🍶;

鮟鱇魚肝

鰝鰈魚

北海道生蠔

北海道牡丹蝦餃

(親子?)北海道香箱蟹:香箱蟹即係松葉蟹蟹乸🦀踏入10月尾其實已經當造咖啦🤤不過日本政府規定11月先可以開始捕捉,實屬時令食物👍🏻蟹肉味道比較清淡,以蟹籽鋪面,增加蟹味。樂師傳教落先食蟹肉蟹膏,再食隻蟹仔🦀望住盆生嘅蟹仔,食生炸嘅蟹仔,真係唔係好忍心🙈擺咗陣先食,但食落仍然好香脆(sorry呀蟹蟹🙈)
北海道香箱蟹

喺依個moment,我忍唔住枝酒了🍶

一個人飲,揀咗細細枝嘅米酒🍶依枝純米原酒嚟自仁井田本家,標榜天然造酒,使用「無農藥裁培米」,面清酒中嘅酒精全部源於自然發酵,無添加釀酒用嘅酒精。米酒入口溫和滑溜,傳來淡淡米酒味☺️就咁飲都好舒服☺️然後,成個用餐體驗好似都柔和咗🧜🏻‍♀️
仁井田本家純米原酒
2021-11-11