食燒肉,仲要係和牛,係咪一定要三百蚊起跳,過千先食到真正既A5?🧐🧐今晚就喺多餐廳既白布街食左和牛,包括A5,而唔洗一人幾舊水😆👍🏻我地兩個人,叫左兩個set,極尚和牛定食同阿久根和牛涮鍋。跟住仲追加左雞皮、牛舌、A5肉眼等等🤤🤤🤤先上餐前小食,係一小碟既味噌醃青瓜。青瓜新鮮爽脆,加上味噌既咸甜味,又清新又開胃,為一陣既燒肉做準備😌😌😌燒肉Set係跟齊沙律、飯素飯同有隻蜆既味噌湯。一上黎既肉有A4肉眼、A4西冷、牛舌,同埋仲有牛肚同牛肋肉。A4級既肉果然係A4級,雪花夠多。肉眼雪花均勻,口感軟林😋😋西冷比起肉眼多d咬口,同時都多d牛香。牛舌除左有佢獨特煙韌爽既口感,牛味都好出。牛肚燒完外脆帶少少黏,內軟而且煙韌,會食牛肚但又冇食過燒牛肚既,呢個值得一試😍😍👍🏻牛肋肉雖然唔係A4,但係勝在燒完之後,一層層既脂肪部分溶化左,除左香,仲有帶o趙勁既口感至於牛涮鍋,牛肉有胸腹肉,三角肋肉同A4肉眼。而除左牛肉,跟set仲有烏冬、薯粉、唔同蔬菜同埋一隻生蛋。燒肉店度食牛涮鍋,我都係第一次😙😙特別在於,用涮黎整熟既牛肉,應該通常係薄片,但呢度既就係燒肉一樣既一塊塊牛肉😋😋一開始仲覺得有d奇怪,但係

特別在於,用涮黎整熟既牛肉,應該通常係薄片,但呢度既就係燒肉一樣既一塊塊牛肉😋😋一開始仲覺得有d奇怪,但係涮落就唔覺。因為比起一片片薄切,厚厚一塊既牛肉食落係更加有口感同牛香。重點:會唔會好韌?普通牛肉我唔清楚,但和牛肉就唔會😌😌牛肉又林,又保留到牛肉既原汁原味,冇左陣燒既味,帶少少湯底既甜味,好似更加食得到牛味🥰🥰

之後上既A5肉眼,淨係雪花都已經夠賞心悅目。就算唔小心咁燒奈左少少,放入口果個入口即溶既油脂感真係呃唔到人,滿口油香。至於雞皮就比較難燒到好似串燒店咁脆,因為佢地既雞皮油脂好豐富,燒到出哂煙都燒唔到脆卜卜,自認燒肉有技巧既人可以黎挑戰下😏😏😏

老實講,就算去食燒肉放題,你又食到幾多舊A4A5?可能唔係再係十八歲後生仔,宜家就算真係食到十碟,食到成肚油滯成日又唔係咁好受。😮‍💨😮‍💨😮‍💨
但和牛散叫得都起碼成塊排或者一碟五六片,可以續塊叫黎燒既地方,又好似冇咩點見到。黎到呢間餐廳,想嘆多塊A5可以叫牛排,唔夠喉想食多塊又可以一塊塊咁加,睇budget食飯,但又想食和牛既又可以點到即止。簡單d講,豐儉由人👍🏻👍🏻