2018-06-02
今日又係屋企附近搵食,住大埔好處就係多好嘢食,餐廳多到試唔完。成日經過都未食呢一間深仔記,網上評價話佢係香港十大雲吞麵之一,一於同女朋友一齊試吓佢得唔得。女朋友要左南乳豬手撈粗,有成四大件咁多,佢話真係肉質好Q,每一啖都充滿骨膠原。而且豬手既油流落麵上邊,變成極香口嘅邪惡豬油撈麵,怕肥嘅女友都食晒。我就叫咗肥鵝腸雲吞麵,因為鵝腸麵其他鋪頭少見,但佢出名係雲吞,所以一於就雙併。先飲啖湯係大地魚湯底,雖然都有少少味精,但做大地魚湯底既麵店已經買少見少。鵝腸係新鮮貨,仲有最好食嘅肥膏!同啲薑絲一齊食,甘香得來又唔羶,超正!雲吞雖然唔係大埔最大粒,但真係好出色,多蝦少肉皮又薄!一個字,爽!淨鮑汁雞腳,有成十幾隻好誇張,抵食!而且雞腳炆得好淋又入味,女朋友話佢完全食得唔麻煩因為骨肉容易分離!炸鯪魚球,魚肉彈牙,蜆介醬提鮮!下次再嚟試吓牛腩先!
我就叫咗肥鵝腸雲吞麵,因為鵝腸麵其他鋪頭少見,但佢出名係雲吞,所以一於就雙併。先飲啖湯係大地魚湯底,雖然都有少少味精,但做大地魚湯底既麵店已經買少見少。 鵝腸係新鮮貨,仲有最好食嘅肥膏!同啲薑絲一齊食,甘香得來又唔羶,超正! 雲吞雖然唔係大埔最大粒,但真係好出色,多蝦少肉皮又薄!一個字,爽!
炸鯪魚球,魚肉彈牙,蜆介醬提鮮!
下次再嚟試吓牛腩先!