2018-05-14
台式火鍋材料上有佢既獨特之處,香港開的台式火鍋都唔係間間都跟得咁好,行經金馬倫道,又有新餐廳進駐,正正就係台式火鍋店門口的花牌可見餐廳的新開程度,位於繁忙的一條街,特別吸睛有8款鍋選擇,全部都係$118,另外仲有好多唔同火鍋食材可以添加珍珠奶茶 ($30)、紅棗桂圓杞子茶 ($30)估唔到堂食既飲品包裝同平時係街飲的一模一樣,老規矩,可以揀甜度同幾多冰,珍珠奶茶入面既珍珠煙韌度岩岩好,如果好似我咁,懶係養生,飲番杯紅棗桂圓杞子茶就岩晒滷肉飯 ($28)、芝麻洋蔥鹹魚醬飯 ($30)呢兩碗飯係店員介紹的,滷肉飯用上標準的半肥瘦,配上唔少冬菇,芝麻洋蔥鹹魚醬飯味道比較特別,食落唔係好鹹,好好送飯台灣香腸 ($36)每次食台灣菜總要食香腸,台式香腸比較實身,亦喜歡配上蒜泥食呢種食法招牌臭臭鍋 ($118)臭臭鍋即係有臭豆腐係入面,亦有台式火鍋常見的豬血糕同大腸,臭豆腐味道夠晒濃,每個鍋入面都有唔少材料,菜亦有唔少,一人一鍋來說份量好足夠藥膳羊肉鍋 ($118)同樣有豬血糕,但就少左臭豆腐,羊肉一點SO味都無,相信怕SO味的人都會食得到,最特別之處就係有鵪鶉蛋,材料同臭臭鍋一樣咁豐富一人一鍋呢
有8款鍋選擇,全部都係$118,另外仲有好多唔同 火鍋食材可以添加
珍珠奶茶 ($30)、紅棗桂圓杞子茶 ($30)
估唔到堂食既飲品包裝同平時係街飲的一模一樣,老規矩,可以揀甜度同幾多冰,珍珠奶茶入面既珍珠煙韌度岩岩好,如果好似我咁,懶係養生,飲番杯紅棗桂圓杞子茶就岩晒 滷肉飯 ($28)、芝麻洋蔥鹹魚醬飯 ($30)
呢兩碗飯係店員介紹的,滷肉飯用上標準的半肥瘦,配上唔少冬菇,芝麻洋蔥鹹魚醬飯味道比較特別,食落唔係好鹹,好好送飯 台灣香腸 ($36)
每次食台灣菜總要食香腸,台式香腸比較實身,亦喜歡配上蒜泥食呢種食法 招牌臭臭鍋 ($118)
臭臭鍋即係有臭豆腐係入面,亦有台式火鍋常見的豬血糕同大腸,臭豆腐味道夠晒濃,每個鍋入面都有唔少材料,菜亦有唔少,一人一鍋來說份量好足夠 藥膳羊肉鍋 ($118)
一人一鍋呢個形式感覺不錯,唔想同人不停交換口水就可以自閉一鍋,又或者大家叫唔同口味,就可以SHARE食試到多D野