2018-09-21
突然想食串燒, 食返D日式屋台既風味, 之前去開附近酒樓見到呢間串燒小店, 決定去止下心癮~間小店幾低調,不過小店通常都係深藏不露~好!帶住好奇既心入去先餐廳座位唔算好多, 幾有居酒屋feel, haha~店內仲display左好多唔同款既酒, 都幾有特色!先黎睇睇個Menu汀先野食款式都幾多, 都叫左幾款"必食推介"仲有唔同既手工啤~朋友話食串燒, 當然要啤一啤先夠滋味~不過我少飲啤酒, 所以就問店員有咩介紹店員好用心咁介紹每一隻唔同既手工啤我就揀左以下呢款,店員話呢款啤酒比較淡~唔會好甜飲落真係好純,爽晒! 一口啤酒,跟住落黎就梗係一口串燒啦!除左手工啤之外都有其他野飲, 我地仲叫左杯柚子梳打, 好refresh~ 落左單之後, 店內就開始散發住D野食既香氣~~等左一陣, 野食上枱喇~!蒜香芝士燒虎蝦 (2隻)其實我係一個海老控,見到有燒虎蝦就即刻Order隻蝦老實講唔係好多肉,但味道真係一流!!!芝士同蒜鋪滿蝦身,連埋蝦肉一啖入口,蝦肉又唔乾身~配搭得岩岩好(唔太鍾意某D食店鋪勁多芝士,都唔知食芝士定食個主角)燒羊架個羊架好juicy, 唔會燒到好乾身, 而且個醬都好match羊
之前去開附近酒樓見到呢間串燒小店, 決定去止下心癮~
間小店幾低調,不過小店通常都係深藏不露~
好!帶住好奇既心入去先
餐廳座位唔算好多, 幾有居酒屋feel, haha~
店內仲display左好多唔同款既酒, 都幾有特色!
先黎睇睇個Menu汀先
野食款式都幾多, 都叫左幾款"必食推介"
仲有唔同既手工啤~
朋友話食串燒, 當然要啤一啤先夠滋味~
不過我少飲啤酒, 所以就問店員有咩介紹
店員好用心咁介紹每一隻唔同既手工啤
我就揀左以下呢款,店員話呢款啤酒比較淡~唔會好甜
飲落真係好純,爽晒! 一口啤酒,跟住落黎就梗係一口串燒啦!
落左單之後, 店內就開始散發住D野食既香氣~~
等左一陣, 野食上枱喇~!
蒜香芝士燒虎蝦 (2隻)
其實我係一個海老控,見到有燒虎蝦就即刻Order
隻蝦老實講唔係好多肉,但味道真係一流!!!
芝士同蒜鋪滿蝦身,連埋蝦肉一啖入口,蝦肉又唔乾身~
燒羊架
個羊架好juicy, 唔會燒到好乾身,
而且個醬都好match羊肉~
韮菜燒
好香, 上面D調味粉份量岩岩好, 唔會搶哂韮菜獨有既味~
秘製風味羊肉串($18@), 炭燒豬頸肉($19@), 燒原隻魷魚串燒($23@),
串燒鵪鶉蛋($18@), 鹽燒雞翼($20 for 2)
所有串燒都好好食~個人特別推介炭燒豬頸肉
肉質鬆軟而且juicy, 有別於其他地方食既豬頸肉!~
魷魚好大隻架, 而且都好香, 亦唔會太un~
招牌茄子燒
茄子開邊原條上, 加埋蔥花同蒜蓉, 好好食~
用义好容易就起到D茄子肉出黎, 完全唔會乾~
最後再encore羊肉串同炭燒豬頸肉~
秘製風味羊肉串($18@), 鹽燒多春魚($25for4), 炭燒豬頸肉($19@)
好驚喜的一餐, 收工小聚啤啤既最佳地方!