同朋友去始創中心買完嘢,就喺附近覓食。行經宮葉 パフェ,見到有好多款芭菲,裝修亦好有日本風格。細個睇卡通啲主角都好恨食芭菲,所以我哋對芭菲都有種情意結。難得搵到間價格相宜嘅日系甜品店,一於試試!因為心太軟焗製需時,所以先上日本紫薯雪糕芭菲~好大杯芭菲!完全係我夢想中嘅樣T^T底層由火龍果、蜜瓜、脆脆米同抹茶凍層層堆疊而成。$48好多時只係買到球雪糕,呢杯芭菲咁多料感覺真係好抵。Top view可以見到配料相當豐富。紫薯蓉薯味濃陏,比較甜,但配埋水果就啱啱好。三色小丸子為芭菲添上日本風情。估唔到又幾黏韌軟糯。雖然三隻顏色都係純糯米味,但口感一流~仲有士多啤梨啫喱,酸酸甜甜,中和咗紫薯蓉嘅甜。原來雪糕並唔係紫薯味,有少少失望。不過佢嘅朱古力雪糕唔稀,仲混入咗唔少朱古力碎,而且一味紫薯都有啲漏嘅...咁就放過你啦XD始終唔係時令,蜜瓜唔夠甜。抹茶凍都稀咗啲。抹茶心太軟駕到~上次食咗人生第一次新鮮心太軟之後就一試難忘,今次一於食抹茶味!賣相極之吸引。抹茶雪糕盛於薄荷綠macaroon之上,中間用cream同士多啤梨砌成玫瑰,睇得又食得嘅擺碟係最值得讚嘅~心太軟比想像中大件,拳頭咁大,呢個價位好

因為心太軟焗製需時,所以先上日本紫薯雪糕芭菲~
日本紫薯雪糕芭菲
好大杯芭菲!完全係我夢想中嘅樣T^T

Top view可以見到配料相當豐富。

紫薯蓉薯味濃陏,比較甜,但配埋水果就啱啱好。
三色小丸子

三色小丸子為芭菲添上日本風情。

估唔到又幾黏韌軟糯。雖然三隻顏色都係純糯米味,但口感一流~

仲有士多啤梨啫喱,酸酸甜甜,中和咗紫薯蓉嘅甜。

始終唔係時令,蜜瓜唔夠甜。抹茶凍都稀咗啲。

賣相極之吸引。
宇治綠茶心太軟

心太軟比想像中大件,拳頭咁大,呢個價位好合理。抹茶蛋糕外層烘成啡色,邊位又透翻綠色~望到都開心~
宇治綠茶心太軟

外皮都係脆脆地,一切就開~

抹茶漿顏色唔假,伴隨茶香傾巢而出。

因為比較大件,蛋糕皮都比較厚,好在做得濕潤味濃。不過唔同人分就會有點漏,畢竟全是抹茶味。

顏色好濃~

估唔到唔係喺雪糕專門店都食到咁實嘅雪糕,含水量唔高呀~味道冇心太軟咁濃,比較清香。

本身以為只係加色素,估唔到會有陣抹茶淡香!比坊間唔少過甜嘅macaroon出色。

同場唔少中學生,配料少啲嘅雪糕三十蚊左右就有~

甜品款式豐富,但亦有售拉麵、咖喱飯...都幾適合情侶,可以滿足晒男女嘅口味~
2017-12-20
日本紫薯雪糕芭菲