2024-01-16
行過一大輪,終於揾到間食店可以攞個鐵板燒嚟歎,帶我嚟嘅友人話呢度嘅鐵板燒正到無朋友㗎!一入到去,店內裝潢簡潔得嚟又唔失日本味,好有代入感。先講下嗰道京都野菜,茄子唔似平時咁淋,反而有股清新鹹香嘅口感,真係食到瞓身。平時啲蓮藕醋味有啲蓋味,咬落去酸溜溜嘅,但配上油甘魚就夠晒惹味🍣。跟住上嚟嗰碟餃子真係又靚又正,煎得啱啱好,蕃茄同火腿香甜得滯,酸酸辣辣嘅辣椒油畫龍點睛,湯頭輕輕提鮮🥟。講到蝦夷鮑,佢啲賣相可能唔夠吸引,但食落鮮美得黎啱啱嘅口感,鮑魚肝醬配牛油味,好多層次,食完啲茄子青蔥又清新返。龍蝦小小隻但係肉質彈牙,西蘭花咬落又得意,加埋嗰湯真係賞心悅目🦞。最後個和牛,師傅煎得medium rare啱晒口味,配埋點點蒜片同海鹽,簡直正到爆燈!食得太飽,都仲想夾埋啲清新嘅日本西瓜🍉。整體黎講,呢份食評寫得我都想再撲一轉,食貨嘅你仲唔快啲約埋啲鐵粉一齊嚟開鐵啊?